Sredstva obezbeđenja potraživanja način da se dođe do stana (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2018, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredstva obezbeđenja potraživanja način da se dođe do stana (AUDIO)

Ni u letnjim mesecima ne zamire potražnja za stanovima i stambenim kreditima, a sredstva obezbeđenja su važan deo priče kada je reč o kupoprodaji nekretnina, ističe savetnik u Sektoru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga NBS Nikola Đukić.

"Administrativna zabrana može predstavljati sredstvo obezbeđenja ili način otplate kredita. Reč je o dokumentu kojim se poslodavac obavezuje da od zarade zaposlenog, a uz njegov pismeni pristanak, uplaćuje poveriocu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (banci zaposlenog) utvrđeni iznos dok se obaveza dužnika ne izmiri", objašnjava Đukić.

"Jemstvo je još jedan od oblika sredstava obezbeđenja koji banke često zahtevaju od korisnika kojima odobravaju kredit", kaže Đukić i dodaje da se jemac obavezuje da će ispuniti punovažnu i dospelu obavezu dužnika ukoliko on to ne učini iz bilo kog razloga.

On ističe da ukoliko jemac isplati dug banci ima pravo da traži naknadu od glavnog dužnika ali i kamatu od dana isplate.

"Važno je znati da se u evidenciji kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije o dugovanjima građana vode podaci i o jemstvu, te da davanje jemstva može uticati na kreditnu sposobnost, tj. mogućnost dobijanja kredita", kaže Đukić.

On dodaje da se kao sredstvo obezbeđenja pojavljuje i uspostavljanje hipoteke nad nepokretnošću.

"Hipoteka je založno pravo nad nepokretnosti koje ovlašćuje poverioca da ukoliko dužnik ne isplati dug zahteva naplatu potraživanja obezbeđenu hipotekom pre kasnijih hipotekarnih poverioca, a bez obzira u čijem se vlasništvu nepokretnost nalazi", objašnjava Đukić.

On dodaje da nepokretnost mora biti uknjižena u zemljišnim knjigama, te da se prilikom podizanja hipoteke utvrđuje građevinska i tržišna vrednost nepokretnosti, koju procenjuje sudski veštak.

"Treba istaći da kreditna sposobnost ne zavisi od vrednosti hipotekovane nepokretnosti, već od sposobnosti dužnika da dug isplati od redovnih priliva mesečne zarade", kaže Đukić.

On dodaje da se hipoteka uspostavlja upisom u registar nepokretnosti, te da ako dužnik ne isplati dug po dospelosti poverilac pokreće postupak aktiviranja hipoteke.

"Poverilac je dužan da dozvoli brisanje hipoteke nakon što mu dužnik isplati dug u celosti", ističe Đukić i zaključuje da je s obzirom na sve vrste sredstava obezbeđenja veoma važno da se dug namiruje redovno i u celosti kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.