Izvor: B92, 28.Okt.2009, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogatašima veći porez na imovinu

Beograd -- Od januara iduće godine cela Srbija plaćaće porez na imovinu jer će svi vlasnici biti u evidenciji.Oni koji imaju vile plaćaće najviše, piše "Blic".

Država neće praštati do 70 odsto vrednosti nekretnine, kao do sad, pa se dešavalo da mnogi koji imaju basnoslovno bogatstvo plaćaju mali porez.U radnoj grupi koja priprema izmene zakona, novine će zaboleti pre svega one koji imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekretnine i zemljište velike vrednosti, mada i mnoge druge, s obzirom na to da skoro pola Srbije ovaj porez ne plaća, piše "Blic".

Svi ostali dobijali su u odnosu na evropski prosek i način računanja ovog nameta "smešna" rešenja za plaćanje s obzirom da je, na prime kvadrat stana po kome se obračunavala poreska osnovica u centralnoj beogradskoj opštini Vračar računat na oko 80.000 dinara, dok se u "realnom životu" on prodaje i po 2.500 evra.

"Do sada je podnošenje poreske prijave bilo dobrovoljno, a oni koji je nisu dostavljali nisu ni snosili sankcije. Uz to, često se dešavalo da se pravila kuća od 100 kvadrata, a u međuvremenu su podignuta još tri sprata koja nisu prijavljena. Svi će biti popisani, a za one koji to ne učine, Poreska uprava će dobiti ovlašćenja da sama odredi poresku osnovicu", kaže izvor lista iz Radne grupe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.