Suze, sreća, tuga - izabrani neki novi NBA klinci

Izvor: RTS, 21.Jun.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suze, sreća, tuga - izabrani neki novi NBA klinci

Bruklin je ugostio najbolje svetske talente koji će uskoro napraviti prve korake na NBA parketima. Suze Zajona Vilijamsona, ovacije navijača Niksa zbog Ar Džej Bereta, sin Manutea Bola u Denveru...neki su od momenata koji su obeležili draft 2019. godine, ali i budućnost najjače lige na svetu.
Iako se već nekoliko dana unapred znalo koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trojica će biti prva i u koji tim izabrana, NBA draft je kao i uvek bio veoma zanimljiv i neizvestan i samim tim privukao ogromnu pažnju košarkaškog sveta.

Nju Orleans pelikansi sa najviše sreće na žrebu, imali su tu čast i privilegiju da izaberu Zajona Vilijamsona.
Prototip nove generacije košarkaša, najveći prospekt još od Lebrona Džejmsa (sa kojim ga stalno porede), budućnost i lice NBA lige... Samo neki su od opisa ovog supertalentovanog košarkaša koji dolazi sa Djuk iniverziteta.
Pelikansi su ostali bez Entonija Dejvisa, ali nije izgledalo da su mnogo žalili za njim. Štaviše, more ljudi u centru grada, parada navijača u Nju Orleansu, transparenti, skandiranja i oduševljenje kada je Adam Silver izgovorio njegovo ime, dočekali su Zajona.
Mladić rodom iz Severne Karoline nije mogao da sakrije emocije i oduševljenje što je izabran kao prvi pik. Skromni momak posvetio je ulazak u NBA ligu majci, koja je bila njegov trener, uzor i najveća podrška.
Dža Morant izabran je kao drugi pik od strane Memfisa. Grizliji su pre samo dva dana saopštili da se lice franšize menja, pošto je prošle sezone otišao Mark Gasol, a ove, putem trejda dugogodišnji najbolji igrač i plejmejker Majk Konli.

Samim tim, Morant će od samog starta dobiti "ključeve" ekipe u ruke i u Memfisu se nadaju da je Dža sposoban već u ruki godini da bude lider. U pomenutom trejdu Konlija, Morant je dobio odlične veterane i igrače uloge u Korveru, Krauderu. Takođe, Džaren Džekson i Dilon Bruks, mladi i perspektivni igrači su ostali u timu, tako da će Memfis imati dobar balans u mladosti i iskustvu.
Možda i najveće oduševljenje i delirijum u "Barklejs centru" u Bruklinu moglo se čuti kada je kada su Njujork niksi kao trećeg pika izabrali Ar-Džej Bereta. Jedan od najboljih strelaca u istoriji koledž košarke bio je projektovan kao prvi pik početkom sezone, ali je spletom okolnosti (eksplozija Vilijamsona i potrebe Memfisa) pao na treće mesto.

Na obostrano oduševljenje, Niksi su dobili dugo čekanog strelca i vođu ekipe, dok je Beret ispunio dečački san i sa velikim osmehom stavio kačket i obukao dres svoje buduće ekipe. U intervjuu odmah nakon što je bio izabran, Beret, kao i njegov otac bili su veoma emotivni, pa su kroz suze pojasnili šta se od mladog Ar-Džeja može očekivati.
Ovogodišnja draft klasa važila je za jednu od jačih u poslednjih pet do deset godina, ali samo zbog kvaliteta prva tri pika. Veoma čudna je bila situacija kod narednih "loteri" pikova, pošto se nije znalo koja ekipa će izabrati, ali i još bitnije zadržati svog pika.

Na primer Deandre Hanter je izabran od strane Lejkersa kao četvrti pik na draftu. Četvrti pik bi u bilo kom drugom draftu doneo instant vrhunskog igrača za kojeg bi se timovi otimali, ali u Hanterovom slučaju, on je završio u trećem timu. Naime Lejkersi su njegove usluge (uz tri igrača i još dva pika) trejdovali za "obrvu" Dejvisa. Očekivalo se da će Nju Orleans ili zadržati Hantera, ili ga u nekoj kombinaciji zameniti za nekog odličnog i već odkazanog igrača lige, ali su se oni odličili da ga pošalju u Atlantu, za tri pika na istom ovom draftu (8, 17 i 35).

U nastavku izbora mladih igrača, nešto zanimljiviji od ostalih bili su Rui Načimura, koji je tek drugi Japanac koji je draftovan u NBA ligu, a prvi kojeg je neki tim uzeo u prvoj rundi.
Goga Bitadze izabran je kao 18. pik od strane Indijane. MVP ABA lige je zauzeo relativno visoko mesto na draftu i prema tvrdnjama američkih medija Indijana je prezadovoljna izborom.
Luka Šamanić, mladi hrvatski košarkaš izabran je odmah posle njega, a za njegove usluge odlučio se San Antonio. Nije slučajno da su Sparsi izabrali momka sa ovih prostora, pošto su ranije draftovali Dangubića, Milutinova, Dragića...

Golden Stejt voriorsi su trejdovali za 39. pika na draftu i tako se opredelili za Alena Smajlagića. Talentovani srpski košarkaš je prošle godine igrao za filijalu Voriorsa u razvojnoj ligi, a krilni centar će se za mesto u sastavu "ratnika" boriti verovatno ponovo kroz Santa Kruz voriorse.
Manute Bol, legendarni sudanski košarkaš koji je 80-ih i 90-ih nastupao za Filadelfiju, Golden Stejt, Majami i Vašington, dobio je svog naslednika u NBA ligi. Bol Bol je na veliko iznenađenje izabran tek kao 44. pik i to od strane Denver Nagetsa. Bol Bol ima 19 godina, visok je 218, a ima raspon ruku od 235 centimetara. Razlog što je Bol spao čak u sredinu druge runde jeste sklonost povredama, ali je nesumnjivo da je Denver u tako kasnoj fazi drafta izveo pravu krađu, dobivši igrača koji osim svoje visine i dužine ruku raspolaže i solidnim šutem za tri poena.

Poslednji, ali ne i najmanje važan na draftu 2019. godine izabran je Vanja Marinković.
Košarkaš Partizana dugo je čekao da zamenik komisionara lige Mark Tejtum izgovori njegovo ime, ali ono najbitnije je da je dočekao. Marinković će se pridružiti Bogdanu Bogdanoviću, Nemanji Bjelici, ali i Igoru Kokoškovu i Vladetu Divcu u srpskog koloniju u Sakramentu. 
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.