Železnjak: NATO ignoriše volju Crnogoraca

Izvor: Vostok.rs, 20.Maj.2016, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnjak: NATO ignoriše volju Crnogoraca

„Iskreno čuđenje izaziva brzina kojom rukovodstvo Atlantske vojnopolitičke alijanse teži da uvuče u svoju orbitu tu malu državu, zatvarajući oči pred očiglednom činjenicom da većina Crnogoraca ne želi da stupi u taj vojni blok i da ljudi masovno traže od vlasti referendum po tom strateški važnom pitanju. Razvoj događaja svedoči i da ideja o stvaranju Saveza neutralnih suverenih država Jugoistočne Evrope postepeno postaje realna geopolitička alternativa i ideološka protivteža planovima rukovodstva SAD usmerenim na dalje širenje NATO-a”.

Što se tiče insinuacija generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Rusija tobože može uvesti sankcije Crnoj Gori, potpredsednik Državne dume je rekao da je „već razgovarao na tu temu na susretima u Moskvi sa kolegama iz Skupštine Crne Gore. Ruska Federacija i Republika Crna Gora, koja ovih dana obeležava 10. godišnjicu Referenduma o državnosti, jesu istorijske naslednice strateškog saveza, tradicije i prijateljstva i tesnih veza koje su imale Ruska Imperija i kneževina, a od 1910. kraljevina Crna Gora. Stoga bi bilo neprirodno da Rusija kao odgovor uvodi sankcije prema Crnoj Gori kao istorijskom savezniku, kao što je neprirodno za Crnu Goru da postaje deo vojnog bloka koji je ubijao građane Crne Gore i čije širenje protivreči interesima nacionalne bezbednosti Rusije. Sličan neprirodni korak za Crnu Goru je i pridruživanje paketu antiruskih sankcija, na šta su je, kao što znamo, primorali spoljni faktori.

Naši kontakti sa Demokratskom partijom socijalista koji su u razvoju, naša aktivna saradnja sa Demokratskim frontom, Socijalističkom narodnom partijom i drugim odgovornim političkim snagama Crne Gore govore o tome da se za samostalno donošenje ključnih odluka traže novi prilazi i principi, koje može da obezbedi društveni konsenzus.

To zahteva hrabrost i mudrost, o čemu je u svom oproštajnom nastupu govorio bivši predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. I partija „Jedinstvena Rusija” spremna je da pruži podršku inicijativama naših crnogorskih prijatelja u njihovoj nameri da se čvrsto drže sopstvenog puta, da mudro prevladavaju dugogodišnje unutrašnje razmirice, da se izbore za nacionalni konsenzus oko najvažnijih pitanja i da nikome ne dozvole da im nameće tradicije i vrednosti koje su tuđe Crnoj Gori”, zaključio je Železnjak.

Ruska reč

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.