Zbog Rusije, istočno krilo NATO-a dogovorilo čvršću saradnju

Izvor: N1 televizija, 08.Jun.2018, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Rusije, istočno krilo NATO-a dogovorilo čvršću saradnju

Devet zemalja istočnog krila NATO založilo se u Varšavi za veću međusobnu saradnju na povećanju bezbednosti usled, kako se navodi, "agresivnog" delovanja Rusije koja preti njihovoj viziji slobodne i mirne Evrope.

Takozvana Bukureštanska devetorka, članice NATO koje su bile deo nekadašnjeg rivalskog Varšavskog pakta, usvojile su danas deklaraciju u kojoj se navodi da rusko gomilanje konvencionalnih snaga i hibridno ratovanje ugrožava njihovu "dugoročnu viziju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << jedinstvene, slobodne i mirne Evrope".

Tih devet zemalja - Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija i Bugarska, formiralo je ovaj forum pošto je Rusija 2014. godine pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim i počela da pomaže proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

One u deklaraciji pominju i "destabilizujuće akcije i politike izvan granica NATO, kao i na teritoriji Alijanse", što je očigledna aluzija na napad nervnim gasom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku, koji su otrovani u Velikoj Britaniji.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis rekao je da geografska udaljenost više ne podrazumeva stratešku sigurnost, navodeći kao primer trovanje Skripalja u britanskom gradiću Solsberiju.

"Naravno, Češka geografski nije baš uz istočno krilo NATO, ali da li je Solsberi? Ođednom vidimo da geografija i nije toliko važna", rekao je Johanis.
Pogledaj vesti o: NATO,   Litvanija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.