Vujačić: SAD ne vrše pritisak na Srbiju da uđe u NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujačić: SAD ne vrše pritisak na Srbiju da uđe u NATO

SAD podržavaju put Srbije ka EU i pozitivno gledaju na Briselski sporazum i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ocenio je danas bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić i dodao da smatra da SAD ne vrše pritisak na Srbiju da postane članica NATO-a.

"Ulazak u NATO nije tema, i neće biti u narednih 10-15 godina, i nije tačno da zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mora da uđe u NATO da bi postala članica EU", smatra Vujačić.

On je na tribini "Savremena spoljna politika SAD na Balkanu i u istočnoj Evropi" rekao da SAD dobro znaju da u Srbiji većina građana nije naklonjena NATO-u, zbog bombardovanja i američkog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Vujačić je dodao da SAD gledaju na Evropu kao geopolitičku zajednicu i mesto gde su dva puta intervenisali zbog ekstremizma i dali veliki doprinos njenom ujedinjenju.

"Oni žele da Evropa bude cela i mirna, bez kriznih žarišta i zato podržavaju prijem balkanskih zemalja u EU", naveo je bivši ambasador.

On, međutim, smatra da je Amerika trenutno zainteresovana za rešavanje ukrajinske krize, ali još više za rešenje krize u Grčkoj, navodeći da je trenutno najveći interes SAD da Grčka ne napusti Evrozonu.

"SAD zna da je EU klub čiji one nisu član, ali odnosi EU, odnosno najvećih evropskih zemalja i SAD-a su odnosi partnerstva, i tu nema pritisaka, onako kako mi to volimo da predstavimo", smatra Vujačić.

Govoreći o diplomatiji SAD-a, bivši direktor VOA i vojni izaslanik Srbije u Americi Branislav Anočić naveo je da je diplomatija te zemlje podržana vojnom silom i da bez te sile ne bi bilo ni snažnog uticaja SAD u svetu.

"Oni su ogromni, a mi smo mala tačka na mapi Evrope i moramo u skladu sa tim da formulišemo naše mesto i odnose prema velikim silama", kazao je Anočić.

Istraživac sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu Vladimir Trapara ocenio je da Amerika, iako najjača svetska sila, nije hegemon, a da bi to postala mora da umanji moć Kine, i pre svega, Rusije, zbog čega je sve više prisutna na istoku Evrope.

Balkan je, kako smatra, "u pozadini" i nema značaj kakav je imao prethodnih decenija.

"Na Balkanu nema sukoba SAD i Rusije, SAD na Balkanu ima problem sa Srbijom. Oni ne žele dominantnu Srbiju na Balkanu, priznali su Kosovo i žele unitarnu Bosnu i Hercegovinu. Pitanje je kako će naše rukovodstvo uspeti da se odupre takvim pritiscima", ocenio je Trapara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"SAD ne vrše pritisak na Srbiju da uđe u NATO"

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jun.2015

"SAD podržavaju put Srbije ka EU i pozitivno gledaju na Briselski sporazum i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine" ocenio je bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić i dodao da smatra da SAD ne vrše pritisak na Srbiju da postane članica NATO-a...- Ulazak u NATO nije tema, i neće biti u narednih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.