Vigemark: Podnošenje ANP ne znači i članstvo u NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Avg.2019, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vigemark: Podnošenje ANP ne znači i članstvo u NATO

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je danas u Banjaluci da su za Bosnu i Hercegovinu važne i EU i NATO itegracije, ali da podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ne znači i članstvo u NATO u ovom trenutku.

On je posle sastanka s premijerom RS Radovanom Viškovićem izjavio da je sada pažnja usmerena na put ka EU, izražavajući žaljenje što juče Predsedništvo BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nije imenovalo mandatara za Savet ministara BiH. Oni su se saglasili da je što pre potrebno formirati Savet ministara jer je to "preduslov daljeg kretanja BiH na evropskom putu".

Višković je naveo da neformiranje vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH jedanaest meseci posle izbora onemogućava rešavanje mnogih životnih i ekonomskih pitanja, saopštila je Vlada RS.

"Rešavanje tih problema građani očekuju od svojih izabranih predstavnika", naveo je Višković koji je danas u Banjaluci primio Vigemarka u oproštajnu posetu.

Vigemark je ocenio da "nema potrebe da se pravi dramatična situacija", dodavši da politički lideri SNSD, SDA i HDZ BiH treba da sprovedu Sporazum o formiranju vlasti koji su potpisali 5. avgusta, a da sve nesporazume treba da rešavaju dogovorom.

On je naveo da je veoma važno da novi Savet ministara BiH bude formiran pre sastanka zemalja članica EU o Mišljenju Evropske komisije, te da treba hitno raditi na tome.

"Lako je davati bombastične izjave medijima, ali ovo nije teatar, već realnost", rekao je on.

Prema njegovim rečima, BiH jeste deo EU i važno je da se to pitanje reši što pre.

Premijer RS je zahvalio šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU za saradnju, istakavši da je RS "u njemu imala iskrenog sagovornika koji je razumeo probleme i ustavno uređenje BiH, predano radeći na njenom evropskom putu".

Vigemarku krajem avgusta ističe mandat šefa Delegacije EU u BIH, a na toj poziciji zameniće ga Austrijanac Johan Satler.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.