U sremskim njivama još ima bombi NATO-a

Izvor: Politika, 11.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sremskim njivama još ima bombi NATO-a

Neeksplodiranih projektila najviše ima u atarima koji su blizu vojnog aerodroma u Batajnici

Stara Pazova – Desetak neaktiviranih projektila NATO-a ostalo je rasuto po njivama i još uvek su velika pretnja za stanovništvo Novih i Starih Banovaca i Nove Pazove, posebno u atarima koji su blizu vojnog aerodroma u Batajnici, koji je u vreme agresije na SRJ bio stalna meta. Po okončanju bombardovanja, vojni stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su pregledali teren i saopštili da neeksplodirani projektili NATO-a predstavljaju opasnost, ali oni ni do danas, deset godina kasnije, nisu ni uklonjeni ni neutralisani.

Na njivi Save Jekića, iz Starih Banovaca, do pre nekoliko godina nalazio se ogroman krater i u njemu zarivena avio-bomba teška oko jednu tonu. Sada je tu samo vidljivo ulegnuće, ali je bomba i dalje u zemlji. Tik uz tu parcelu je sagrađena fabrika konfekcije, a na samo pedesetak metara postavljena je gasna stanica koja zemnim gasom snabdeva fabriku.

Jekić nam kaže da je sve vreme plugom „obigravao” oko kratera, prečnika oko 20 metara.

– Bomba je duboko u zemlji, ne znam da li može sama da se aktivira. Pretpostavljam da je bila namenjena vojnom aerodromu Batajnica, ali je, eto, tada završila u mojoj pšenici – priča Jekić.

– Kod nadvožnjaka, na putu Novi Banovci – Batajnica, i u njivi Dragana Babića duboko je zarivena jedna od bombi „Milosrdnog anđela”. Dragan je dugo obrađivao njivu ne primičući se krateru, ali kasnije je počeo da ga zaorava.

Dve neeksplodirane bombe nalaze se i u njivi kod vojnog aerodroma. Ali taj potes je pod vojnom kontrolom i okolno stanovništvo nije ugroženo.

Pored puta Stara Pazova – Stari Banovci, kod bombardovanog i napuštenog vojnog objekta, na samom ulazu u Banovce pronađeno je šest projektila koji nisu eksplodirali, a meštani ne znaju da li su bombe uklonjene ili neutralisane.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Stara Pazova Srđan Stanković kaže za naš list da će ovih dana biti popisana sva mesta gde se sumnja da su u zemlji ostali projektili NATO-a.

– Zahtevaću od Opštinskog veća da zatraži od nadležnih organa da obave pregled atara i da se otkloni svaka potencijalna opasnost, kako ljudi više ne bi išli u njive sa strahom – rekao nam je Stanković.

J. Slatinac

[objavljeno: 12/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.