Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2012, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu odata pošta žrtvama bombardovanja NATO snaga

NIŠ -

Polaganjem venacana na spomen obeležja danas je odata pošta žrtvama bombardovanja NATO snaga 1999. godine u Nišu, gde je za 78 dana vazdušne kampanje poginulo 56 ljudi, a više od 200 ranjeno.

Vence je na spomen obeležja ispred Univerziteta u Nišu položila rodbina stradalih, delegacije grada i gradske opštine Crveni krst, Vojske Srbije, Policijske uprave, Nišavskog upravnog okruga, delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << udruženja ratnih veterana, organizacija za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, rezervnih vojnih starešina.

Odavanje pošte žrtvama agresije održano je i u Kasarni "Mija Stanimirović" pored spomen-obeležja stradalim pripadnicima vojske.

Sirene koje su označavale dolazak aviona NATO oglasile su se u gradu, počev od 24. marta, pa do kraja vazdušne kampanje, ukupno 129 puta, a Nišlije su u skloništima provele 52 dana, pet sati i 14 minuta, koliko je grad bio pod vazdušnom opasnošću, što je oko 70 odsto ukupnog vremena.

Niš je gađan iz vazduha, za 78 dana bombardovanja, 40 puta, 28 puta noću i 12 puta danju. Tokom vazdušne kampanje poginulo je 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno.

Na grad je tokom vazdušne kampanje ispaljeno 324 razornih projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, 8 grafitnih projektila.

Srušeno je oko 120 objekata, a preko 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

Samo 7. maja 1999. godine od kasetnih bombi poginulo je 15 Nišlija, a više desetina ranjeno. Gađana je Gradska pijaca, kvart pored zgarde Banovine gde se nalazi Univerzitet u Nišu, Klinički centar sa okolinom i Čair.

Niš je zasut kasetnim bombama ponovo 12. maja 1999. godine, tog dana nije bilo stradalih, ali su kasnije ljudi ginuli od zaostalih "žutih ubica".

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je položio vence u spomen žrtvama NATO bombardovanja u Aleksincu.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.