Turska se zalaže za ulazak Makedonije u NATO

Izvor: Southeast European Times, 18.Maj.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska se zalaže za ulazak Makedonije u NATO

Turska se nada da će uspeti da iznese uverljive argumente za ulazak Makedonije u NATO na samitu sledeće nedelje.

18/05/2012

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja – 18.5.2012.

Proširenje članstva nije na dnevnom redu samita NATO-a sledeće nedelje u Čikagu, ali Turska namereva da iznese to pitanje putem indirektnog sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na samitu, zbog Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH) i Gruzije, sa posebnim naglaskom na Makedoniju.

„Zahtev Makedonije za članstvo vrlo je pošten i predstavlja doprinos miru i stabilnosti na Balkanu“, rekao je Džemil Čiček, predsednik turskog parlamenta, tokom svoje posete Skoplju u četvrtak (17. maja).

Čiček je rekao da će Turska dati sve od sebe da iznese na sto pitanje ulaska Makedonije u NATO.

„Novonastala situacija, nakon presude MKSJ, nameće potrebu da se na predstojećem samitu u Čikagu redefiniše zaključak sa [samita u] Bukureštu, koji je rezultat nezakonitog ponašanja Grčke“, rekao je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov.

Grčka diplomatija je ponovo gurnuta u akciju, s obzirom na podršku, kao i na tursku inicijativu, koju Makedonija dobija od Velike Britanije, Norveške, Hrvatske i Slovenije.

„Nemamo problem samo sa Grčkom. Neke vodeće zemlje u NATO-u solidarisale su se sa nepravednom politikom Grčke i pozivaju Makedoniju da promeni ime, primoravaju Makedoniju da kapitulira. Oni traže nemoguće od zemlje posvećene NATO-u i njegovim misijama“, kaže za SETimes Biljana Vankovska, profesorka sa Instituta za bezbednosne, odbrambene i mirovne studije.

S obzirom da Grčka nema vladu i suočena je sa velikom političko-ekonomskom krizom, političke stranke u zemlji sastale su se da formulišu zajedničku poziciju za samit.

Prema prepisima koje je dao grčki predsednik Karolos Papuljas, stranke su se složile da ne menjaju stav Grčke u sporu koji je zemlja nametnula Makedoniji.

„Naši argumenti trebalo bi da budu pametniji od onih ponuđenih 2008. godine. Moramo da ih pojačamo stručnije i inteligentnije“, rekao je lider PASOK-a Evangelos Venizelos.

Oni su saopštili da će, ako bude pokušaja da se postavi pitanje o članstvu Makedonije, Grčka uložiti nov veto, bez obzira na presudu UN-ovog Međunarodnog suda pravde, kojim je prvi veto iz 2008. godine ocenjen kao nezakonit.

„Ne smemo da odustanemo od sporazuma iz Bukurešta. U slučaju iznenađenja svakako treba staviti veto istog trenutka“, rekao je lider Nove demokratije Adonis Samaras.

Dimitar Mirčev, bivši ambasador i viši savetnik makedonskog predsednika, rekao je da je iznenađen otvorenim najavama Atine da će iskoristiti veto uprkos međunarodnom pravu i obavezama Grčke u skladu sa međunarodnim i bilateralnim sporazumima.

„Ako Grčka bude koristila veto u Čikagu, stvoriće se uslovi za novu tužbu u Hagu. Grčki političari treba da budu svesni da će takav razvoj događaja oslabiti poziciju Atine u međunarodnoj zajednici i doprineti pogoršanju bezbednosti celokupnog regiona“, rekao je Mirčev za SETimes.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.