Trivan: Vlada će podržati istraživanje posledica NATO bombardovanja

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2017, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Vlada će podržati istraživanje posledica NATO bombardovanja

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je da je Vlada Srbije spremna da finansijski podrži osnivanje nacionalne labaratorije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije tokom 1999. i uz upotrebu osiromašenog uranijuma.

On je za RTS rekao da je Vlada spremna da pomogne da se utvrdi istina i da će se raditi "temeljno i bez žurbe".

Trivan je rekao da je bio na sastanku s predstavnicima inicijative za utvrđivanje istine o posledicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << NATO bombardovanja koji predlažu formiranje tima eksperata i osnivanje laboratorije za istraživanje posledica i dejstvu osiromašenog uranijuma.

Trivan je rekao da tužba protiv zemalja članica NATO nije primarni cilj istraživanja i da to u ovom trenutku nije pitanje.

"Videćemo šta će se dešavati. Država je tužila NATO, ne postoji nijedan tabu, imamo pravo da svoju državu branimo. Hoćemo da vidimo istinu", rekao je Trivan i dodao da istraživanje nije političko pitanje.

Upitan da li bi Vlada Srbije podržala tužbu protiv NATO koju zagovaraju pojedine grupe, on je rekao da "nema pojma" da li će neko tužiti ili neće, već da je cilj da se utvrdi istina o bombardovanju.

Trivan je rekao da je posle prestanka bombradovanja utvrđeno da je NATO koristio osiromašeni uranijum tokom bombardovanja četiri lokacije na području Vranja, Preševa i Bujanovca. Prema njegovim rečima, država je finansirala identifikaciju tih lokacija koje su potom temeljno očišćene.

Trivan je naveo i da je po podacima nadležnih osirumašeni uranijum korišten na desetak lokacija na Kosovu.

Podsetimo, predlog da se formira nacionalna laboratorija koja bi ispitivala posledice agresije iz 1999. na ljude i životnu sredinu, dobio je podršku kabineta predsednika Srbije. Predlozi i preporuke Inicijativnog odbora upućeni predsedniku Aleksandru Vučiću prosleđeni su ministarstvima zdravlja i zaštite životne sredine, a u preporukama je podvučena neophodnost osnivanja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Tivan: Najvažnje da će ``uslediti zajedničke investicije i posao``

Izvor: Beta Video, 18.Okt.2017

BEOGRAD - Ministar za zaštitu životne sredine Goran Tivan kazao je da je najvažnje da će ``uslediti zajedničke investicije i posao``. ``Srbiji su potrebne investicije, a u oblast životne sredine postoje neograničene mogućnosti za saradnju``, rekao je Trivan.(CH4)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.