Izvor: RTS, 18.Maj.2022, 08:26

Švedska i Finska predale zahtev za članstvo u NATO-u

Finska i Švedska zvanično su danas podnele zahtev za pridruživanje NATO-u, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
Zahtev za pridruživanje NATO-u zvanično su predali ambasadori Finske i Švedske generalnom sekretaru Alijanse Stoltenbergu.

On je pozdravio zahtev Finske i Švedske da se pridruže NATO-u.
"Toplo pozdravljam zahteve Finske i Švedske za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u će povećati našu zajedničku bezbednost", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje sa zahtevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP. 
Takođe je rekao da je to "istorijski trenutak koji mora da se iskoristiti".
"Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske uveliko ojačalo u Baltičkom moru", poručio je generalni sekretar NATO-a.

Zahtev za članstvo sada treba da odobri 30 država članica Alijanse.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske Alijansi.
Ukoliko primedbe turskog predsednika budu prevaziđene, a pregovori o pristupanju prođu kako se očekuje, ove dve zemlje bi mogle da postanu članice NATO-a u roku od nekoliko meseci, navodi AP.
Kako dodaje američka agencija, proces pristupanja obično traje osam do 12 meseci, ali NATO želi da se sam proces ubrza zbog Rusije.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Finska i Švedska predale zahtev za članstvo u NATO

Izvor: Danas, 18.Maj.2022

Lideri Švedske i Finske danas su predali zahtev za članstvo u NATO, a za četvrtak je najavljen njihov sastanak sa Džozefom Bajdenom u Beloj kući, piše RTS.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.