Sunovrat NATO u novi hladni rat sa Rusijom

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2015, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sunovrat NATO u novi hladni rat sa Rusijom"

Namera NATO-a da u istočnoj Evropi razmesti vojsku i tehniku korak je bez presedana, koji će samo produbiti ukrajinsku krizu, smatra izvršni urednik Američkog komiteta za dogovor Istok-Zapad Džejms Karden.

- Planovi NATO-a da razmesti vojsku i tehniku u istočnoj Evropi nemaju pandane u istoriji hladnog rata - naveo je Karden.

Analitičar je dodao da su se ministri odbrane NATO-a na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Briselu sunovratili  u novi, potencijalno opasniji hladni rat s Rusijom, odlukom bez presedana da razmeste ljude i naoružanje direktno na zapadnu granicu Rusije.

Prema njegovom mišljenju, Alijansa bez ikakve rezerve  iznova pokušava da podrije sporazum iz Minska.

Karden ne sumnja da će inicijativa NATO-a samo dodatno produbiti ukrajinsku krizu, prenosi agencija "Sputnjik".

Jedan od dokaza za to jeste antiruska retorika SAD, navodi Karden i podseća, pre svega, na reči ministra odbrane SAD Eštona Kartera o "pogubnom uticaju" ruskog predsednika Vladimira Putina na Evropu.

Kako navodi Karden, američki senator Džon Mekejn otišao je "po običaju" još dalje, nazvavši sporazum iz Minska "fikcijom".

Karden  napominje da koraci NATO-a prevazilaze najveće zajedničke vežbe Alijanse od okončanja hladnog rata.

- Još veću opasnost predstavljaju izjave o nuklearnom oružju s obe strane - nastavlja analitičar i dodaje da sve to "maskira" neugodnu činjenicu da su glavni, iako ne jedini, neprijatelji Minskog sporazuma "klijenti SAD u Kijevu".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Američki komitet: NATO rizikuje novi hladni rat

Izvor: Blic, 28.Jun.2015, 00:45

Namera NATO-a da u istočnoj Evropi razmesti vojsku i tehniku korak je bez presedana, koji će samo produbiti ukrajinsku krizu, smatra izvršni urednik Američkog komiteta za dogovor Istok-Zapad Džejms Karden..."Planovi NATO-a da razmesti vojsku i tehniku u istočnoj Evropi nemaju pandane u istoriji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.