Stoltenberg: Saradnja NATO i Srbije dokazana na delu

Izvor: VOA, 08.Okt.2018, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Saradnja NATO i Srbije dokazana na delu

NATO i Srbija rade zajedno i tako jačaju svoje partnerstvo, izjavio je danas u Beogradu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i dodao da najbolji način da se pokaže da je reč o jakom partnerstvu nisu dugački govori, već akcije na terenu. Učestvujući na skupu Beogradskog bezbednosnog foruma "Liderstvo za bezbednost regiona" zajedno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je ocenio da zajedničke vežbe nisu samo reči, već i dela. On je rekao i da je ne tako davno situacija u ovom regionu bila mnogo opasnija i teža nego danas, a " nestabilnost u ovom regionu je veliki bezbednosni rizik za celu Evropu i NATO", naglasio je Stoltenberg i izrazio zabrinutost zbog povratka na scenu nacionalisitčke retorike u region. "Mi ne možemo rešavamo probleme regiona, njih treba da rešavaju ljudi koji ovde žive. I zato pozivam na mir i razumevanje i da se ne vraćamo nacionalstičkoj retorici", poručio je Stoltenberg. Generalni sekretar NATO je govorio i o savremenim, hakerskim pretnjama, i tom prilikom on je rekao da je zbog toga alijansa podigla borbenu gotovost, kao i spremnost obaveštajnih službi i spremnost u visokotehnološkom aspektu. Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost u regionu, jer je to, kako je rekao, neophodno za ekonomski napredak. Kako je naveo, Srbija će dati sve od sebe da ne izaziva glavoblje velikim silama, ali i da ne stvara glavobolju sopstvenom narodu, kao i da stvori bolje privredno okruženje koje omogućava razvoj: "Daćemo sve o sebe da se sačuva dijalog sa prištinskim Albancima, daćemo sve od sebe da uspostavimo bolje odnose sa novim bosanskim rukovodstvom. I mislim da nema sumnje da ćemo morati da imamo bolje odnose sa Hrvatskom", istakao je Vučić. Stoltenberg je pozdravio ideju o uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora i integrisanju regionalnog ekonomskog tržišta. Uspeh na tom polju nije dobar samo za privredu, već i za bezbednost, jer privredni i trgovinski odnosi stvaraju više poverenja, rekao je Stoltenberg i dodao da ima ohrabrujućih znakova i kad je reč o ekonomskom rastu u Srbiji.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Stoltenberg za RTS: Važno je da, uprkos razlikama, gledamo u budućnost

Izvor: RTS, 09.Okt.2018, 19:29

Niko ne očekuje da ćemo se složiti sa onim što se dogodilo 1999. godine, ali verujem da je, uprkos tim neslaganjima, dobro za obe strane da mogu da gledaju u budućnost i sarađuju, poručuje generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za RTS. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.