Stoltenberg: Rusiji ćemo odgovoriti tvrdo i precizno

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2021, 08:14

Stoltenberg: Rusiji ćemo odgovoriti tvrdo i precizno

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija ojačava svoj vojni potencijal, a da će kao odgovor NATO preduzeti mere i, između ostalog, ojačati svoju odbranu. Kako je rekao, NATO je zauzeto dupli pristup kada je reč o Rusiji, sa jedne strane vodiće se dijalog, a sa druge – jačanje odbrane. Prema njegovim rečima, trenutno NATO realizuje najjače napore kako bi osigurao kolektivnu odbranu od vremena Hladnog rata, a taj trend se i dalje nastavlja. „Nemamo nameru da kopiramo Rusiju. Odgovorićemo tvrdo i precizno. U pitanju je kombinacija raznih sredstava koje smo demonstrirali u prethodnim godinama“, naglasio je Stoltenberg u intervjuu za „Si-en-bi-si“. Posebno se osvrnuo na temu nuklearnog oružja i naglasio da Alijansa ne planira da razmešta nove rakete na kopnu, budući da je to stav NATO-a nakon isteka Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. „Međutim, na jačanje ruske nuklearne moći odgovorićemo na razne načine, između ostalog i jačanjem kopnene i vazdušne odbrane, a naravno i putem kontrole naoružanja, što je deo dijaloga sa Rusijom“, rekao je Stoltenberg.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"KINA NAM SE PRIBLIŽAVA" Stoltenberg: Peking nije neprijatelj, ali je bezbednosni izazov

Izvor: Blic, 14.Jun.2021

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da Zapadna alijansa mora da odgovori na ekonomski, politički i vojni uspon Kine, i da će konačno saopštenje sa samita NATO-a zacementirati novu strategiju prema Pekingu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.