Izvor: Vostok.rs, 14.Feb.2018, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Ono što radi NATO je uravnoteženo i proprcionalno

Rukovodstvo NATO-a podržava širenje američkog vojnog prisustva u Evropi i smatra da to motiviše evropske saveznike da i sami preduzmu više napora u vojnoj oblasti, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Pozdravljamo planove za dalje širenje američkog vojnog prisustva u Evropi, kako u vidu kadrova, vojnih vežbi, tako i tehnike. To je podsticaj za Evropljane da čine više“, istakao je Stoltenberg.

On je, pritom, naglasio da porast američkog prisustva ide paralelno sa povećanjem sopstvenih napora Evropljana u vojnoj oblasti.

U Briselu se 14. i 15. februara održava sastanak ministara odbrane zemalja-članica NATO-a.

Komentarišući odnos Alijanse sa Rusijom, Stoltenberg je rekao da NATO ne traži novi Hladni rat ili trku u naoružanju i nastavlja da računa na poboljšanje odnosa sa Rusijom.

„NATO je odbrambeni savez i ono što mi radimo je proporcionalno i uravnoteženo. Nakon Hladnog rata, saveznici su mnogo godina smanjivali vojne rashode i vojne kapacitete i pokušavali da uspostave partnerstvo sa Rusijom“, istakao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje novinara kako Alijansa reaguje na optužbe za izazivanje nove trke o naoružanju.

On je ponovo optužio Rusiju za "nezakonito pripajanje Krima" i "destabilizaciju istočne Ukrajine".

„Kao odgovor na to mi preduzimamo proporcionalne odbrambene mere, povećavajući vojno prisustvo na istoku Alijanse. Mi, istovremeno, težimo boljim odnosima sa Rusijom. Ne želimo novi Hladni rat i novu trku u naoružanju“, rekao je Stoltenberg.

On je istakao da se NATO pridržava dvostrukog pristupa Rusiji, koji kombinuje odbranu i dijalog.

„Moramo da budemo čvrsti, predvidljivi, ali istovremeno ćemo raditi na boljim odnosima i dijalogu sa Rusijom“, zaključio je generalni sekretar Alijanse.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.