Stoltenberg: NATO nije razmatrao uvođenje zone neletenja

Izvor: Press, 09.Okt.2014, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: NATO nije razmatrao uvođenje zone neletenja

O predlogu uspostavljanja zone neletenja ili sigurne zone unutar Sirije, za šta se zalaže Turska, NATO nije raspravljao, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
"Verujem da nema jednostavnog rešenja za probleme", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za novinare sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom, preneo je Rojters.

"O tome se nije razgovoaralo u NATO", istako je on.

Čavušoglu je prethodno izjavio da očekivanje da Turska sama izvede prekograničnu operaciju da bi pomogla da sirijski grad Kobane ne padne u ruke ekstremističke Islamske države nije realno.

"Nije realno očekivati da Turska sama izvede kopnenu operaciju. Mi razgovaramo...Kada bude doneta zajednička odluka, Turska se neće povući, ona će ispuniti svoju ulogu", rekao je turski šef diplomatije.


Džihadisti Islamske države kontrolišu više od trećine sirijskog grada Kobanea, mahom nastanjenog Kurdima, a žestoki okršaji vode se i danas, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

"Sve istočne delove, manje delove na severoistoku i područje na jugoistoku" Kobanea kontrolišu ekstremisti Islamske države, rekao je šef Opservatorije Rami Abdulrahman, prenela je agencija Rojters.

Međunarodna koalicija predvođena SAD jutros je izvela dva vazdušna udara na položaje džihadista u Kobaneu, prenela je agencija AFP.

SAD i Britanija upozorili su da vazdušni udari neće biti dovoljni da spreče džihadiste da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom na granici sa Turskom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nije realno da Turska pokrene kopnenu operaciju protiv IS

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Okt.2014

Ministar vanjskih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu danas je, 9.oktobra, saopštio da njegova zemlja neće sama pokrenuti unilateralnu kopnenu operaciju protiv militanata Islamske države (IS) na sjeveru Sirije zato što to, kako je rekao, "nije realan pristup"...Na press konferenciji u Ankari, sa generalnim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.