Izvor: JUGpress.com, 14.Feb.2019, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: KBS ne može na sever Kosova bez saglasnosti NATO

BRISEL

( Radio Slobodna Evropa)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ponovio da Kosovske bezbednosne snage (KBS) ne mogu da pređu na severni deo Kosova bez saglasnosti pripadnika NATO-a na terenu, istakavši kako se radi o međunarodnoj obavezi kosovskih vlasti.

“Mi imamo Briselski sporazum od 2013. godine koji jasno kaže da KBS ne može da ide na sever bez saglasnosti komandanta KFOR-a. Mi očekujemo da je ovaj sporazum i dalje validan”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << izjavio je generalni sekretar Alijanse.

On je objasnio da je iste navode preneo i premijeru Kosova Ramušu Haradinaju te da očekuje da svi ispoštuju sporazum.

Danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja NATO-a na kojem će se raspravljati i o odnosima NATO-a prema KBS-u u svetlu odluke Skupštine Kosova da ove snage transformiše u Vojsku Kosova.

Prvi čovek Alijanse je ponovio da preispitivanje odnosa sa KBS-om neće uticati na operaciju KFOR-a.

“NATO će ostati na Kosovu sa KFOR-om zato što je mandat KFOR-a zasnivan na rezoluciji 1244. Prisutnost KFOR-a je važno zbog stabilnosti u regionu”, naglasio je Stoltenberg.

“Ono što mi preispitujemo su naše aktivnosti van Misije KFOR-a. Imamo projekte sa KBS-om i mi ćemo analizirati stepen angažovanja zasnivajući se na činjenici da su mnogi saveznici mišljenja da je odluka o KBS-u donesena u pogrešnom trenutku”, dodao je Jens Stoltenberg.

Pitanje KBS-a će biti na dnevnom redu u četvrtak. Očekuje da ministri raspravljaju oko ovog pitanja i nije planirano do dođe do konkretnih odluka na ovom ministarskom sastanku.

Ministri odbrane NATO-a ovaj put imaju još jednu stolicu za formalnim stolom, budući po prvi put učestvuje i njihova makedonska koleginica, ministrica odbrane Radmila Šekerinska.

Njeno učešće na sastanu je u svojstvu “zvanice”.

Od potpisivanja pristupnog protokola u NATO-u, makedonski predstavnici će kao “zvanice” učestvovati na svakom sastanku u Alijansi, na svim nivoima.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.