Stoltenberg: Članice NATO moraju više da troše na odbranu

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Mar.2017, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Članice NATO moraju više da troše na odbranu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da evropske članice alijanse moraju više da troše na odbranu kako bi uverio američkog predsednika Donalda Trampa da će članice saveza plaćati iznose koji se od njih očekuju.

Stoltenberg je u danas objavljenom godišnjem izveštaju naveo da "teret plaćanja nije ravnomerno raspoređen među članicama alijanse".

Tramp je tokom izborne kampanje nagovestio da možda neće braniti saveznike koji ne ispunjavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << finansijske obaveze prema Alijansi, naročito članice koje se graniče s Rusijom.

Samo pet članica NATO daje za vojsku predviđenih dva odsto bruto domaćeg proizvoda - SAD, Velika Britanija, Estonija, Grčka i Poljska.

Prema Stoltenbergovom izveštaju, evropske članice i Kanada potrošile su na odbranu oko 10 milijardi dolara više nego u 2015. godini.

SAD očekuju od saveznika da povećaju davanja za NATO tako da ona iznose predviđenih dva odsto bruto domaćeg proizvoda. SAD izdvajaju za vojsku više nego sve ostale članice saveza zajedno i pokrivaju više od 22 odsto budžeta NATO.

NATO poziva na smirivanje diplomatskih tenzija s Turskom

Stoltenberg je pozvao Tursku i evropske zemlje, sve članice Alijanse, na smirivanje tenzija zbog diplomatske krize koja je nestala između Holandije i Turske.

"Pozivam sve saveznike na međusobno poštovanje i umereni pristup u rešavanju tenzija", rekao je Stoltenberg novinarima na pitanje o diplomatskoj krizi Turske sa Holandijom i Nemačkom.

Stoltenberg je rekao da je važno imati dijalog i da zemlje članice NATO-a treba da imaju međusobno razumevanje kad se suočavaju sa nesuglasicama.

"Saradnja s Turskom je u interesu Alijanse jer se zajedno borimo protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji", dodao je Stoltenberg.

Holandska vlada je zbog "rizika po javni red i bezbednost" u subotu povukla dozvolu za sletanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji je najavio da će u Roterdamu prisustvovati mitingu podrške za turski referendum.

Turski zvaničnici su oštro reagovali na tu odluku.

Turska vlada je ranije takođe žestoko reagovala na odluku nemačkih gradskih vlasti koje su otkazale tri skupa turske zajednice.

Diplomatska kriza Turske sa Holandijom i Nemačkom odvija se nekoliko dana pre parlamentarnih izbora u Holandiji, koji su zakazani u sredu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.