Srbi se videli sa šefom NATO, evo šta su mu rekli

Izvor: Mondo, 03.Feb.2017, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi se videli sa šefom NATO, evo šta su mu rekli

Tenzije između Beograda i Prištine ne prestaju. Srbi sa severa Kosova u strahu zbog stalnih provokacija. Danas su razgovarali sa generalnim sekretarom NATO-a i evo šta su mu preneli, ali i šta je on izjavio na Kosovu.

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Predstavnici Srba u privremenim institucijama na Kosovu i Metohiji saglasili su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da će KFOR ostati >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << garant mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

To je danas izjavio gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

Srpski predstavnici preneli su danas Stoltenbergu zabrinutost srpske zajednice zbog tenzija koje su u poslednjih nekoliko sedmica destabilizovale bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Rakić je izjavio novinarima da su predstavnici Srba upoznali Stoltenberga o aktuelnoj situaciji na severu Kosova. "Saglasili smo se da je KFOR garant mira i stabilnosti i da će tako ostati i dalje", rekao je Rakić.

On je istakao da je Stoltenbergu predočeno da su Srbi spremni da nastave dijalog u Briselu u drugačijem formatu, posebno u vezi sa potpornim zidom izgrađenim sa severne strane mosta na reci Ibar koji razdvaja severni, većinski srpski, od južnog, albanskog dela Kosovske Mitrovice.

Rakić je rekao da su dobijene garancije da do postizanja konačnog rešenja neće biti preduzimane jednostrane akcije.

Tači: Zid će srušiti oni koji su ga podigli

EU o dijalogu: Smirite se i nastavite dijalog

Predsednik Vlade samoproglašenog Kosova Isa Mustafa prethodno je na konferenciji za novinare sa Stoltenbergom rekao da je jutros izdao nalog Ministarstvu za prostorno planiranje da u kontaktima sa rukovodstvom opštine severna Kosovska Mitrovica nađe rešenje za zid u skladu sa važećim zakonima.

U Kosovskoj Mitrovici su juče Srbi protestovali zbog najave rušenja zida u blizini mosta na Ibru, a danas je u gradu bilo mirno.

STOLTENBERG O ULASKU POLICIJE NA SEVER KOSOVA

Jens Stoltenberg je večeras izjavio da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna, iako je u poslednje vreme bilo tenzija, i pozvao i Kosovo, i Srbiju, da se uzdrže.

"Potreban je dijalog, a ne retorika koja podstiče (tenzije), stoga treba izbeći tenzije", rekao je generalni sekretar NATO-a u intervju za RTK.

Za odlazak Policije Kosova na sever Kosova nije potrebna dozvola KFOR-a ili NATO-a, kazao je on.

"Policija Kosova može da deluje na celoj teritoriji Kosova i o tome odlučuju institucije Kosova ili zvanična Priština. To je pitanje koje se tiče institucija Kosova. Sada imamo stabilnu situaciju, i treba poštovati sporazume iz Brisela kako bi region bio miran", kazao je Stoltenberg.

"NATO je ovde da bi zaštitio mir", rekao je on odgovarajući na pitanje koji je zadatak KFOR-a u slučaju da neko pokuša da vojskom uđe na Kosovo.

"Ni jedna vojska ne može da uđe na Kosovo bez saglasnosti NATO-a. Zbog toga stanovništvo na Kosovu treba da se oseća sigurnim", kazao je generalni sekretar.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Rakić sa Stoltenbergom: KFOR ostaje garant mira

Izvor: Blic, 03.Feb.2017

Predstavnici Srba u privremenim institucijama na Kosovu i Metohiji saglasili su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da će KFOR ostati garant mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, rekao je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić...Srpski predstavnici preneli su danas...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.