Sećanje na poginule u NATO bombardovanju kineske ambasade

Izvor: Studio B, 07.Maj.2011, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na poginule u NATO bombardovanju kineske ambasade

Predstavnici Srbije i Kine, tradicionalno prijateljskih zemalja, odali su poštu poginulima i podsetili na dan kada je, pre 12 godina, u 23.45 časova pogođeno diplomatsko predstavništvo

Delegacija Ambasade Narodne Republike Kine, dopisnici kineskih medija iz Beograda i delegacija Udruženja novinara Srbije položili su danas vence kod zgrade bivše kineske ambasade na Novom Beogradu, koju je NATO sa tri projektila bombardovao 7. maja 1999. godine.

Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srbije i Kine, tradicionalno prijateljskih zemalja, odali su poštu poginulima i podsetili na dan kada je, pre 12 godina, u 23.45 časova pogođeno diplomatsko predstavništvo najmnogoljudnije zemlje sveta u prestonici tadašnje SR Jugoslavije.

U napadu NATO-a u zgradi kineske ambasade u Beogradu poginuli su dopisnici lista "Guang Ming Žibao" Sin Sing i Dji Djing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan, a 20 osoba je teško povređeno.

Ambasador Kine u Beogradu Vei Djinhua, koji je na mestu bombardovanja ambasade sa gradonačelnikom Draganom Djilasom 2009. godine otkrio spomen ploču - simbol prijateljstva dva naroda, najavio je da će umesto uništenog zdanja tu biti sagrađen kineski Kulturni centar.

Zvanični Peking, kome je Srbija jedini strateški partner u regionu, nikad nije prihvatio objašnjenje SAD (koje su predvodile NATO bombardovanje SRJ) prema kojem je ambasada pogođena greškom, jasno stavljajući do znanja da ne veruje u "slučajnosti".

Pre tri dana polaganjem venaca na spomen ploču poštu stradalima odali su i šefovi srpske i kineske diplomatije Vuk Jeremić i Jang Djieči.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.