Sarkozi odlučio da se Francuska vraća u komandu NATO

Izvor: Blic, Beta, 11.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi odlučio da se Francuska vraća u komandu NATO

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je danas da će se Francuska, posle više od 40 godina, vratiti u integrisanu vojnu komandu NATO.

Iz integrisane komande, koja je zadužena za strateško planiranje Alijanse, Francusku je povukao bivši predsednik Šarl de Gol zbog spora oko američkog uticaja u Evropi. Sarkozi je rekao na konferenciji o odbrani da je potrebno da se Francuska vrati u srce >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << NATO da bi mogao da se čuje njen glas.

"Došlo je vreme da se okonča ova situacija. To je u interesu Francuske a i Evrope. Moramo prestati da se zavaravamo da zabijanjem glave u pesak možemo da zaštitimo bilo šta", rekao je Sarkozi.

Francuska je već sada četvrta po veličini zemlja po broju trupa koje daje u NATO i francuski zvaničnici su govorili da je njen samonametnuti egzil iz užeg kruga sprečava da utice na odlučivanje unutar tog vojnog bloka koji okuplja 26 zemalja.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer pozdravio je danas najavu Francuske i rekao da će se time samo ojačati Alijansa.

"Njena (Francuska) puna participacija u civilnom i vojnom odlučivanju i procesu planiranja može samo dalje da ojača Alijansu. Mi ćemo učiniti sve da osiguramo da se sprovede ova francuska odluka", rekao je Shefer.

De Gol je povukao francuske snage iz NATO komande 1966. u jeku hladnog rata i sledeće godine izbacio sedište Alijanse iz Pariza i Fontenbloa zbog, kako je on ocenio, američke hegemonije u Evropi.

Iako se vraća u vojnu komandu Alijanse, Sarkozi je rekao da će nuklearni kapaciteti Francuske ostati nezavisni i da zemlja ne planira da se uključi u komitet za nuklearno planiranje te organizacije.

Sarkozi svoju odluku u utorak stavlja na proveru skupštine, iako mu nije neophodno odobrenje parlamenta da je donese, ali on želi da joj da veći legitimitet. Očekuje se da će s lakoćom dobiti na tom glasanju.

Sarkozi, koji će biti domaćin samita NATO povodom 60. godišnjice te organizacije u aprilu, ranije je kao uslov za reintegraciju tražio da se stvori veća uloga za Evropu unutar Alijanse. On je danas rekao da je ovaj njegov zahtev ispunjen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.