SDS i PDP: BiH nezaustavljivo ide u NATO, a Dodik i dalje krije Program reformi

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2019, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS i PDP: BiH nezaustavljivo ide u NATO, a Dodik i dalje krije Program reformi

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas da BiH nezaustavljivo ide ka članstvu u NATO, nakon što je Predsedništvo BiH usvojilo Program reformi.

"Konačno su pale sve (srpski član Predsedništva BiH Milorad) Dodikove maske i potpuno je jasno da Republika Srpska nezaustavljivo juri ka punopravnom članstvu u NATO", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Šarović novinarima u Banjaluci.

On je to rekao komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića "da su od Dodika dobili ANP".

"Što je najzanimljivije, od člana Predsedništva Milorada Dodika, kao ni od njegove stranke, još nema nikakvog demantija, osude ili pokušaja korekcije ovako jasne javno izrečene tvrdnje", istakao je Šarović.

Prema njegovim rečima, posle ovakvog, javno izrečenog stava prvog čoveka Predsedništva BiH, niko više nema pravo da ćuti, posebno ne oni kojih se to tiče - građani, borci, udruženja…

"Neiznošenje stava, ćutnja i ravnodušnost, kao da se to nikoga ne tiče, u stvari je jasno odobravanje, odobravanje puta ka NATO kojim Milorad Dodik vodi RS", ocenio je predsednik SDS-a.

On je istakao da je put ka NATO životno i opštenacionalno pitanje, a ne samo političko pitanje.

"Ovo je pitanje svakog građanina RS i sakrivanje istine od njih je potcenjivanje vlastitog naroda, ali i izdaja neviđenih razmera do sada", zaključio je Šarović.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u parlamentu BiH Mira Pekić pozvala je Dodika da objavi Program reformi i da kaže građanima RS da li idu u NATO, kojim putem, šta će to da predstavlja za entitet i i kakva je uloga institucija RS u tom procesu.

"Komšić je nekoliko puta rekao da je Predsedništvo BiH potpisivanjem 'Programa reformi' zapravo potpisalo ANP i to više ne treba i ne sme da se krije", naglasila je Pekić.

Ona je podsetila da Dodik nedeljama govori da "Program reformi" nije ANP, ali ne pokazuje dokaz.

"Ako 'Program reformi' ne znači ANP, neka Dodik pokaže papir koji su potpisali sva tri člana Predsedništva i demantuje hrvatskog člana Predsedništva koji je javno istakao da u Brisel ide ANP pod nazivom 'Program reformi BiH', koji sadrži obaveze koje je BiH preuzela kada je u pitanju Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP)", istakla je Pekić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je juče izjavio "dobili smo ANP, to je dovoljno za BiH".

"Preuzeli smo neke obaveze, radi se o Programu reformi, ali to je ono što je dovoljno za NATO", kazao je Komšić za sarajevsku Face tv.

Upitan kako je Dodik pristao na to, Komšić je rekao da je to "bila enigma i za njega".

"Mislim da ga je na to naterao SDS i PDP sa svojom inicijativom u parlamentu BiH (formiranja nove skupštinske većine) i strah da neće dobiti vlast", kazao je on, dodavši da "nije lako reći ne NATO-u i ambasadorima zemalja Kvinte".

Komšić je naveo da je Dodiku rekao da je Program reformi ANP, a na pitanje kako je Dodik reagovao, Komšić je odgovorio – "Pa potpisao je".

Predsedništvo BiH usvojilo je 19. novembra Program reformi, koji će putem Stalne misije BiH pri NATO-u dostaviti u sedište ovog vojnog saveza u Briselu dan nakon što novi Savet ministara bude potvrđen u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.