Ruski avioni na Krimu,NATO strahuje

Izvor: B92, 26.Nov.2014, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski avioni na Krimu,NATO strahuje

Ruska vojska rasporedila je 14 borbenih aviona na Krim, a komandant NATO, američki general Filip Bridlav, kaže da brine zbog ruske militarizacije Krima.

Deset aviona tipa Su-27SM i četiri Su-30M2 u eskadrili od ukupno 30 aviona, služiće za potrebe na Krimu, objavila je ruska agencija TAS.

Avioni će biti stacionirani na aerodromu Belbek u Sevastopolju, u kojem je i matična luka ruske Crnomorske flote. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ruska vojska tvrdi da je aerodrom obnovljen i da je sada jedan od najmodernijih.

Komandant NATO-a Filip Bridlav je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da Rusija militarizuje Krim i da je to pretnja celom regionu Crnog mora, javio je AFP.

"Oprema se već postavlja na Krimu, krstareće rakete i protivvazdušne rakete mogu da dosegnu ceo region Crnog mora", rekao je Bridlav i dodao da strahuje od raspoređivanja nuklearnog oružja na Krimu i da NATO prati razvoj događaja na poluostrvu.

Podsetimo, Rusija je pripojila Krim u martu nakon referenduma, a od tada do danas izgubljeno je 4.300 života, dok su odnosi Rusije sa Zapadom na najnižem nivou od Hladnog rata.

Komandant NATO-a je rekao i da Rusija i dalje ima dovoljan broj vojnika stacioniran na ukrajinskoj granici da bi mogla da izvrši invaziju na tu zemlju, kao i da veliki broj Rusa obučava i savetuje pobunjenike na istoku Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bridlav je obećao da će SAD pružiti podršku Ukrajini u slučaju "neposredne ruske pretnje" njenom suverenitetu.

Dodao je da će suština strane pomoći Ukrajini biti povećanje kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga kroz interakciju sa američkom i evropskom komandom, prenosi agencija AP.

Američki general je istakao da će SAD pomoći Kijevu u nalaženju diplomatskog rešenja za konflikt sa proruskim pobunjenicima na istoku, koji će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Pored velikog broja ruskih vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, američki general je rekao i da je u toj zemlji "i dalje prisutan veliki broj" Rusa "koji su primarno uključeni u obuku, savetovanje i pomoć proruskim snagama na istoku".

Moskva sve vreme negira bilo kakvu direktnu ulogu u konfliktu u Ukrajini, u kojem je do sada poginulo više od 4.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruski avioni na Krimu, NATO strahuje

Izvor: Večernje novosti, 26.Nov.2014

Ruska vojska rasporedila je 14 borbenih aviona na Krim, a komandant NATO, američki general Filip Bredlov kaže da je vrlo zabrinut ruskom militarizacijom Krima.Deset aviona tipa Su-27SM i četiri Su-30M2 u sklopu eskadrile od ukupno 30 aviona, služiće za potrebe na Krimu, objavila je ruska agencija...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.