Rusija-NATO: principijala neslaganja ne znače konfrontaciju

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2011, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija-NATO: principijala neslaganja ne znače konfrontaciju

10.06.2011. -

Zasedanje Saveta Rusija-NATO u Briselu na nivou ministara odbrane nije donelo senzacije. Stavovi strana o jednom od najakutnijih problema – stvaranju evropske PRO – tako se i nisu približili. Po mišljenju ruske strane, koje je izrekao ministar odbrane Anatolij Serdjukov, neslaganja imaju principijalni karakter.

Razlika u prilazima sastoji se u tome što NATO nije spreman da prihvati predloge Moskve o formiranju jedinstvenog sistema PRO >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i sektoralnom prilazu, koji pdorazumeva da će Rusija preuzeti na sebe protivraketnu bezbednost dela NATO teritorije. Geneeralni sekretar alijanse Andres Fog Rasmusen posle zasedanja izjavio je bukvalno sledeće: NATO ne može da osigura svoju bezbednost na račun spoljnih izvora.

Kada NATO ne želi da uzme u obzir zabrinutost Rusije, hvatajući se i dalje za stereotipe hladnog rata, to u krajnjoj liniji deluje čudno. Faktički predlaže se formiranje dva tehnički i strateški nezavisna sistema PRO – Rusije i NATO-a, ali da pri tome postoji razmena informacija. Tačnije, Moskva se isključuje iz procesa donošenja konačnih odluka. Započinje postavljanje elemenata PRO u zemljama koje se nalaze u neposrednoj blizini ruskih granica. Sve to svedoči o odsustvu želje NATO-a, a pre svega SAD da smatraju Rusiju svojim partnerom, a ne neprijateljem, rekao je ruski naučnik.

Oni, naravno, ne planiraju da Rusiju smatraju svojim saveznikom. Ona će i dalje ostati sa druge strane barikada. Zato jedino na šta možemo da računamo to su neke pravne obaveze, da ovaj sistem neće pretiti Rusiji. U šta se takođe teško veruje, zato što se on stvara, naravno, protiv drugih država. Protiv Rusije i Kine, koje imaju nuklearni potencijal, koje mogu da nanesu štetu SAD i nisu njihovi saveznici.

Zato je ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov upozorio svoje kolege iz NATO-a da takav prilaz preti novom trkom u naoružavanju.

Stiče se utisak da nas jednostavno ne čuju. Rad treba da bude nastavljen, zato što drugog puta prosto nema. Inače ćemo se opet vratiti starim vremenima, kada se razvijala prilično ozbiljna trka u naoružavanju. Shvatamo da ćemo do 2020. dobiti PRO koja će praktično nivelisati naše snage nuklearnog odvraćanja. To ne možemo da dopustimo. Znači, moramo da preduzimamo nekakve mere kako bismo savladali tu PRO i ouvali onaj nuklearni balans koji danas postoji.

Ipak Moskva ne dramatizuje situaciju i raspoložena je na nastavak dijaloga. Nada u kopromis ostaje. Među članovima NATO-a ima zemalja koje shvataju zabrinutost Rusije. Osim toga, PRO nije jedina oblast saradnje.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.