Rumuni urlali: Pustiće ih ovde da eksplodiraju; Rat sve bliži NATO granicama VIDEO

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 16:31

Rumuni urlali: "Pustiće ih ovde da eksplodiraju"; Rat sve bliži NATO granicama VIDEO

NATO je uzdržano reagovao na napad Rusije na ukrajinske luke samo 200 metara od rumunske granice.

Eksperti kažu da ruski udari nisu samo ometanje ukrajinskog izvoza žitarica, piše Dojče vele.

U ponedeljak rano ujutru, radnici na rumunskoj strani reke naspram ukrajinske dunavske luke Reni zurili su u neverici u nebo, snimajući telefonima roj dronova koji su se približavali.

Kako su se male tačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na nebu približavale i njihovo visoko zujanje postajalo sve glasnije, zaprepašćenje muškaraca brzo se pretvorilo u paniku. "Pustiće ih ovde da eksplodiraju", vikao je jedan. – Udariće u luku!

Nekoliko stotina metara dalje, blesak prve eksplozije bio je praćen zvukom velike detonacije.

"Hajdemo odavde, momci", viknuo je drugi čovek. "Rat je upravo stigao do granice Rumunije!"

Zora je upravo pala iznad delte Dunava kada je Rusija poslala 15 iranskih dronova šahed-136 da napadnu luku Reni. Neke od dronova oborila je ukrajinska protivvazdušna odbrana; drugi su eksplodirali u luci, uništavajući skladišta i silose koji se koriste za skladištenje ukrajinskog žita. Sedam ljudi je povređeno, a jedan rumunski teretni brod je oštećen u napadu.

Napadnuta je i luka Izmail dalje nizvodno, ali nije pričinjena šteta.

Ovo je najbliže što je rat Rusije protiv Ukrajine došao do spoljne granice NATO-a. Reni se nalazi blizu granice između Ukrajine, Rumunije i Republike Moldavije, oko 120 kilometara zapadno od mesta gde se Dunav uliva u Crno more.

Uništeni objekti za žito u luci udaljeni su samo 200 metara od centra reke, koja označava granicu Ukrajine sa Rumunijom, članicom NATO-a, i 400 metara od rumunske obale reke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Ajmo ljudi, rat je upravo počeo nadomak Rumunije" Ruske bombe padaju 200 metara od granice NATO: Ovo je Putinov potez kojim želi da pokaže DVE STVARI

Izvor: Blic, 27.Jul.2023

Rumunski rečni brodari su isprva reagovali sa čuđenjem a zatim ih je uhvatila panika. U zoru su svojim telefonima snimali dronove kako se približavaju: isprva su to sićušne tačkice na nebu uz resku buku motora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.