Izvor: Blic, 10.Mar.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: Ulaskom u NATO, Gruzija gubi Abhaziju i Osetiju

Ukoliko Gruzija stupi u NATO, konačno će izgubiti Abhaziju i Južnu Osetiju, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin.

"Ne želimo mi da prisajedinimo tuđe teritorije, već Abhazija i Južna Osetija žele u Rusiju. Ako Gruzija stupi u NATO, tada će konačno izgubiti te regione", rekao je Rogozin u intervjuu nemačkom nedeljniku "Špigl", a preneo je Itar-Tas.

Ruski diplomata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je, takođe, rekao da bi Gruzija, "ukoliko pod pritiskom SAD postane članica NATO", to bio "njen kraj kao suverene države, jer obe njene pokrajine - Abhazije i Južna Osetija, ne bi ušle u Alijansu".

"Abhazi i južni Osetini su blisko povezani sa kavkaskim narodima, koji žive na ruskoj teritoriji", rekao je Rogozin, dodajući da bi u vezi s tim "pokušaj Gruzije da se probije u NATO" bila "provokacija, koja može da dovede do krvoprolića".

Skupštine tih dveju od Gruzije otcepljenih autonomija zatražile su 4. i 7. marta da skupština Rusije, Ujedinjene nacije, međunarodne organizacije i druge države priznaju njihovu nezavisnost, pozivajući se na "kosovski presedan". U Suhumiju i Činvaliju smatraju da Abhazija i Južna Osetija imaju više političko-pravnih osnova za priznanje nezavisnosti nego Kosovo.

Svoj najnoviji zahtev one su direktno povezale sa priznanjem nezavisnosti Kosova od strane mnogih zemalja Zapada, pozivajući se na princip prava naroda na samoopredeljenje i ističući da je u slučaju Kosova pokazano da se za rešavanje konflikata ne koristi princip poštovanja teritorijalne celovitosti država.

Sa svoje strane, Rusija, koja je neprekidno ukazivala na slučaj Kosova ima karakter presedana, istupila je jednostrano 6. marta iz režima sankcija Zajednice Nezavisnih Država prema Abhaziji, što je u Tbilisiju ocenjeno kao provokacija i korak upućen ne samo Gruziji, nego i demarš Zapadu, NATO-u i SAD.

Ruska Duma (donji dom parlamenta) uputila je pozive predsednicima parlamenata Abhazije, Južne Osetije i Pridnjestrovlja (otcepljenog od Moldavije) na raspravu posvećenu pitanju nezavisnosti nepriznatih država na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza, i njihov dolazak planiran je za 13. mart.

Evropski komesar za spoljne poslove Benita Ferero-Valdner izjavila je danas da raste zabrinutost u Evropskoj uniji da bi Rusija mogla da priprema teren za priznanje Abhazije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.