Rogozin: Rusija zamrzava saradnju sa NATO-m

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: Rusija zamrzava saradnju sa NATO-m

MOSKVA - Rusija planira da obustavi posete visokih zvaničnika NATO-a i zajedničke vojne manevre sa Alijansom, saopštio je juče ruski izaslanik u NATO-u Dmitrij Rogozin.

"Neće više biti zajedničkih vojnih vežbi", rekao je Rogozin na konferenciji za novinare u Moskvi, dodavši da će biti odložena poseta Moskvi generalnog sekretara NATO, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jap de Hop Shefera, koja je bila predbviđena za 17. oktobar.

Kako je preneo Itar-Tas, Rogozin je rekao da bi "u ovom trenutku poseta Shefera bila neprikladna i da će se razmotriti neki drugi datum, shodno koracima NATO".

Rogozin je pobrojao 10 oblasti u kojima će Rusija ograničiti, obustaviti ili suspendovati saradnju sa NATO: biće obustavljene posete na visokom nivou zvaničnika NATO Rusiji, suspendovane posete brodova NATO ruskim lukama, obustavljeni zajednički manevri sa NATO trupama i privremeno obustavljen zakonski okvir pregovora sa NATO.

Obustava na više nivoa

Biće zaustavljeno slanje ruskih oficira na kurseve obuke u NATO, suspendovane posete osoblja NATO ruskim vojnim akademijama, ograničena obuka osoblja glavnih štabova NATO i Rusije, smanjeno prisustvo ruskih oficira na događajima u NATO, suspendovana pozadinska obuka kao i vojna i naučna razmena, preneo je Rojters.

Rogozin je naglasio da ova lista isključuje saradnju u Avganistanu, kao i rutu za snabdevanje preko vazdušnog prostora Rusije i obuku avganistanskih policajaca za borbu protiv narkotika u blizini Moskve.

Avganistan zajednički problem

Rogozin je dodao da je "Avganistan zajednički problem" i naglasio da će Rusija prestati da šalje visoke oficire u Brisel gde se nalazi sedište NATO-a.

Kako je prenela ruska agencija Itar-Tas, ruski ambasador pri NATO izjavio je da Rusija smatra da "nije trenutak da se prekine" saradnja sa NATO u Avganistanu".

"Za sada to ne diramo. Gledamo razvoj daljih odnosa sa NATO, što je stav koji je podržalo rukovodstvo zemlje", kazao je on.

Rusiji nije potrebno još zemlje

Rogozin je ukazao da je odluka ruskog predsednika Medvedeva da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije jasan odgovor onima koji tvrde da je Rusiji potrebno još zemlje.

"Priznanje nezavisnoti je jednako izjavi Rusije da neće aneksirati Južnu Osetiju ili Abhaziju. To je vrlo logična reakcija na agresiju Gruzije i nadamo se da će većina zemalja članica UN to prihvatiti sa razumevanjem", zaključio je Rogozin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.