Rogozin: Rusija je najveći, a ne jedan od partnera NATO-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2010, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: Rusija je najveći, a ne jedan od partnera NATO-a

MOSKVA - Rusija je najveći partner Severnoatlantskog saveza a ne jedan od mnogih kako smatra Medlin Olbrajt, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin, komentarišući nedavnu izjavu bivšeg američkog državnog sekretara i vođe ekspertskog tima za izradu nove strateške koncepcije Alijanse.

Agencija Itar-Tas s podsetila je da je Olbrajtova u Evropskom parlamentu rekla, između ostalog, da se prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rusiji treba odnositi prosto kao prema jednim od mnogih partnera NATO-a, dodajući da "rep ne treba da upravlja psom".

Rogozin je tokom videomosta Brisel-Moskva izrazio čuđenje zbog takve izjave, ocenjujući da bi mogla da bude reč o manifestaciji starih fobija iz perioda "hladnog rata".

Govoreći o sednici Saveta Rusija-NATO na nivou načelnika generalštabova, u Briselu 26. januara, ruski diplomata je rekao da je usaglašen okvirni dogovor o saradnji Brisela i Moskve, koji će biti usvojen uskoro i odobren na sledećem sastanku načelnika u maju.

Prema rečima Rogozina, usaglašena su i pitanja vojne saradnje što, kako je kazao, odgovara interesima bezbednosti kako Rusije, tako i NATO-a.

"Susret je protekao na nivou dubokog razumevanja i bili su uspostavljeni dobri lični kontakti, što će doprineti rešenju mnogih spornih pitanja", rekao je on, preneo je Itar-Tas.

Komentarišući rezultate jučerašnje međunarodne konferencije o Avganistanu, Rogozin je rekao da je efikasnost finansijskih ulaganja u reintegraciju "talibana" u avganistansko društvo "veoma sporno pitanje" i izrazio čuđenje što je mali odjek imalo pitanje proizvodnje i prometa droge iz Avganistana.

Rogozin je, takođe, rekao da Rusija neće pomagati NATO-u u Avganistanu bez naknade.

"Dobijali smo niz molbi za pomoć Avganistanu, sve su razmotrene, mnoge su odobrene. Kontaktiramo sa Kabulom direktno", kazao je Rogozin, dodajući da se dugo i uspešno sprovodi program pripreme avganistanskih policijskih stručnjaka za narkotike.

"Već smo pripremili oko hiljadu specijalista", rekao je ruski diplomata. Kada je reč o isporukama helikoptera Avganistanu, NATO ne namerava da ih finansira, rekao je Rogozin.

"Shvatamo da Avganistan novca nema - već je otpisano 10 milijardi dolara avganistanskog duga. Ako rukovodstvo Rusije donese političku odluku, pomoć bez naknade biće pružena", rekao je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.