Rogozin: NATO nema razloga da brine zbog manevara Zapad - 2009

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2009, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: NATO nema razloga da brine zbog manevara Zapad - 2009

BRISEL - NATO ne treba da brine zbog vojnih manevara "Zapad - 2009" Rusije i Belorusije, održanih u septembru, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin.

Izjava Rogozina usledila je kao odgovor na komentar portparola NATO Džejmsa Apaturaja da obim i scenario vojnih vežbi dve države nisu bili u duhu napretka u odnosima Rusije i NATO, kao ni i Bečkih konvencija, prenela je ruska novinska agencija Itar-Tass.

"Mi smo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << julu pružili NATO iscrpne informacije o predstojećim vežbama. Osim toga, niko nam nije postavio nijedno pitanje u pogledu vojnih odnosa Rusije i NATO", rekao je Rogozin.

Po Rogozinu, vojne vežbe predstavljaju neotuđivi deo borbene obuke ruske i beloruske vojske.

"One su organizovane na našoj zapadnoj granici, jer se Belorusija tu nalazi. Ne možemo da organizujemo rusko-beloruske vežbe na Dalekom istoku. Tamo nema Belorusije", rekao je Rogozin.

Rogozin je rekao da NATO "osporava potrebu za postojanjem sporazuma koji bi usmeravao vojne aktivnosti na granicama Alijanse i Rusije" i da iz tog razloga nema pravo da Moskvi govori o vežbama koje su za nju "uobičajne".

U Belorusiji je od 19. do 22. septembra održana prva etapa velikih operativno-strateških vežbi "Zapad - 2009" u kojima je učestvovalo 6.500 beloruskih i 6.000 ruskih vojnika.

Na manevrima su angažovane 103 letelice (63 aviona i 40 helikoptera), oko 470 borbenih oklopnih vozila, 228 tenka i 234 artiljerijska oruđa i sistema rafalne paljbe, podsetio je Itar-tass.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.