Rašković Ivić: Komisija o NATO bildovanje političkih mišića

Izvor: N1 televizija, 15.Maj.2018, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rašković Ivić: Komisija o NATO bildovanje političkih mišića

Potpredsednica Nove stranke i poslanica u Skupštini Srbije Sanda Rašković Ivić kaže da je najava osnivanja Komisije koja treba da se bavi istragom posledica NATO bombardovanja dobra, ali da se boji da se ona formira iz političkih razloga.

"Čekali smo 19 godina iz političkih razloga, kao što je i iz političkih razloga sada formiramo. Nije bilo volje da se stavlja prst u oko međunarodnoj zajednici, jer je put Srbije sve vreme išao ka EU, a sada mislim da se formira >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ova komisija da bi se 'bildovali patriotski mišići' pred nekim od izbora, da bi se 'zabašurila' situacija oko Kosova, kao i da je 'zapelo', oko poglavlja 23 i 24", rekla je Rašković Ivić u Danu uživo.

O izjavi ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skata da se za povećanje broja obolelih od malignih bolesti ne može okriviti NATO, potpredsednica Nove stranke kaže da o tome da li postoji veza između NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom i porasta broja obolelih treba pitati lekare.

"Pogledajte po klinikama, treba pitati lekare koji se time bave, pitaje čikarića, Danicu Gruičić i kolege iz Tiršove i sa Instituta za majku i dete, gde imamo veliki porast dece obolelih od malignih bolesti", kaže gošća N1.

Prema njenim rečima, podaci su da je broj obolelih od nekih maligniteta porastao i do 2,5 puta.

"Država treba da uloži u pravo i sistematsko istraživanje. Ovako je ostavljeno na savesti određenih lekara i grupa medicinskih radnika. To je jedna ozbiljna stvar, treba izvojiti novac i naraviti pravo i detaljno istraživanje", ocenila je Rašković Ivić.

Komisija koja će biti formirana može da se osloni na nalazi italijanske komisije koja je utvrdila da su vojnici te zemlje oboleli od nekih malignih bolesti zbog boravka na Kosovu tokom NATO bombardovanja.

"Ti nalazi mogu da posluže, jer ako je neko već išao tim putem, ne treba da sad mi izmišljamo nešto novo. Italijani se muče 13 godina da dokažu te stvari. Lekari, pravnici i naučnici koji su bili angažovani u toj italijanskoj komisiji, to treba da bude i kod nas", kaže Rašković Ivić.

Ona je izrazila nadu da rad Komisije i nalazi do kojih će doći neće biti upotreebljeni u dnevno-političke svrhe.

"Ova vlast ima ambivalentan odnos s NATO. U trenutku kada formiraju tu komisiju, u isto vreme se spremaju vežbe sa pripadnicima NATO. Šalju se stalno poruke toplo-hladno. Bojim se da ukoliko zapad relaksira stav prema Aleksandru Vučiću i njegovom režimu, da će se cela stvar 'zatrpati'", rekla je Sanda Rašković Ivić.

Bikit: Nije zabeleženo povećanja radijacije u Srbiji

Nuklaearni fizičar Ištvan Bikit ocenio je u Danu uživo da bi komisija u istraživanju posledica NATO bombardovanja trebalo da se fokusira na ona područja gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom, a to su Kosovo i jug Srbije.

O tome da li misli da postoji veza između osiromašenog uranijuma i stope oboljevanja od malignih bolesti, Bikit kaže da je to teško dokazati.

"Vrlo je teško napraviti vezu, jer štetno dejstvo zavisi od toga koliko ste dugo bili eksponirani, gde je udario projektil, da li je bilo i koliko tog isparenja", rekao je nuklearni fizičar za N1 i dodao da bi morao da se istraži svaki pojedinačan slučaj, gde su obolele osobe bile u vreme bombardovanja.

Prema njegovim rečima, niko ne može da isključi da je nekog štetnog dejstva bilo, ali da "ako hoćete da dokažete, moraćete detaljnije da se istraže svi slučajevi".

Za podatak da su u vreme bombardovanja zemlje u okruženju zabeležile i do 20 puta veći nivo radijacije, Bikit kaže da je "krajnje sumnjiv".

"Taj podatak je sumnjiv. Povećanje radijacije može da se zabeleži na 10 do 15 kilometara. Slične stvari sam čitao u mađarskim vestima, ali je to, ja mislim žuta štampa, to su dezinformacije. Ne znam šato su se plasirale takve informcaije, možda da se diskvalifikuje kvalitet zemljišta ili nešto slično...Od stručnjaka nisam čuo tako nešto", rekao je Bikit.

Gost N1 je naglasio da u Srbiji nije bilo povećanja radijacije i da je lokalne stanice nisu registovale.

Kaže, međutim, da na lokacijama na kojima je korišćen osiromašeni uranijum, nije bilo merenja u trenucima napada, ali da je posle izvesnog vremena, kada je analizirano zemljište, urađena kontaminacija tog terena.

"Dekontaminacija je rađena, što ne znači da ne možete i sada naći povećanu koncentraciju uranijuma na tim mestima", rekao je.

Rašković Ivić: Dugujemo istinu deci koja se leče SMS porukama

Sanda Rašković Ivić kaže da se mora uraditi detaljna analiza i istraživanje, jer to, kako je rekla, dugujemo građanima Srbije.

"Dugujemo građanima Srbije, pre svega žrtvama, da se sazna istina. Dugujemo ovoj deci koja se leči sms porukama", rekla je.

O tome šta bi Srbija trebalo da uradi ako se dokaze veza između osiromašenog uranijuma i porasta broja obolelih od malignih bolesti, poslanica Skupštine Srbije kaže: "Ako dokazi budu pozitivni, onda se svakako treba obratiti NATO zemljama koje su nas bombardovale i tražiti odštetu, barem za lečenje dece...Ukoliko nema korelacije, onda ništa, ali smo barem saznali istinu".

Na pitanje da li je realno da se održi tužba protiv NATO, Rašković Ivić je rekla: "Ukoliko se dokaže veza, onda ćemo se ćerati još".
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.