RT: Peking NATO-u: Prestanite naduvavati „teoriju kineske pretnje“

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2021, 13:04

RT: Peking NATO-u: Prestanite naduvavati „teoriju kineske pretnje“

  Kina je optužila NATO za klevetu i pokušaj podsticanja sukoba nakon što su članice bloka objavile zajedničko saopštenje u kojem osuđuju postupanje Pekinga na svetskoj sceni. 30-člani vojni blok je saopštio da „kineske ambicije i asertivno ponašanje predstavljaju sistemske izazove međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima i oblastima relevantnim za bezbednost Alijanse“. Posebno su primetili da Kina „ubrzano širi“ svoj nuklearni arsenal i sprovodi vojne vežbe sa Rusijom. Zemlje NATO-a pozvale su Peking da ispuni svoje međunarodne obaveze i da se „ponaša odgovorno“ na svetskoj sceni.
Kineska misija pri EU odgovorila je danas optužujući vojni savez koji predvode SAD za „klevetu kineskog mirnog razvoja i pogrešno procenjivanje međunarodne situacije i sopstvene uloge“. NATO-ov način razmišljanja je „nastavak hladnoratovskog mentaliteta i blokovske politike“, navodi se u saopštenju.
"Kina je posvećena odbrambenoj politici koja je odbrambene prirode. Naša potraga za odbranom i vojnom modernizacijom je opravdana, razumna, otvorena i transparentna."
  Kineske diplomate su tvrdile da odbrambeni budžet Pekinga čini oko 1,3% BDP-a zemlje, što je ispod NATO smernica koje se zahtevaju od država članica da troše najmanje 2% svog BDP-a na odbranu. Dodali su da kineski nuklearni arsenal "nikako nije u istoj ligi" sa SAD-om. „Kina poziva NATO da racionalno posmatra razvoj Kine i prestane da naduvava u bilo kom obliku takozvanu `kinesku pretnju `“, navodi se u saopštenju, optužujući zapadni blok da pokušava da „stvori konfrontaciju“. Šef NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ranije da saveznici moraju da razviju zajedničku strategiju da se suprotstave usponu Kine kao ekonomskog i vojnog igrača. Obraćajući se novinarima nakon samita vojnog bloka u ponedeljak u Briselu, Stoltenberg je takođe rekao da NATO mora održavati "dijalog i kontakt" s Pekingom na vojnom polju, te da saveznici mogu sarađivati s Kinom u pitanjima kao što su kontrola naoružanja i Avganistan.   Sastanak NATO-a održao se neposredno nakon samita G7 u Velikoj Britaniji, gde su lideri, između ostalog, zatražili „pravovremenu, transparentnu, stručno vođenu i naučno zasnovanu“ studiju o poreklu koronavirusa u Kini.   Američki predsednik Džo Bajden je rekao da je „važno znati odgovor“ na to da li se virus preneo na ljude sa životinja u prirodnom okruženju ili je „reč o eksperimentu koji je u laboratoriji izmakao kontroli“. Bajden se pozvao na teoriju da je koronavirus slučajno procurio iz laboratorije u Vuhanu u Kini, gde je prvi put zabeležen. Kina je više puta odbacila navode da je virus "procurio" iz laboratorije. Izvor: RT
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.