RT: Nema direktne pretnje ruskog napada na NATO – SAD

Izvor: Vostok.rs, 17.Feb.2024, 00:24

RT: Nema direktne pretnje ruskog napada na NATO – SAD

 
SAD ne veruju da Rusija predstavlja direktnu pretnju istočnom krilu NATO-a u bliskoj budućnosti, izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u petak poljskom listu Interia.
Kirbi je upitan o mogućnosti rata punog obima između NATO-a i Rusije, nakon nedavnih zapadnih tvrdnji o navodnoj pretnji Moskve bloku predvođenom SAD. „U ovom trenutku ne vidimo tako neposrednu pretnju“, izjavio je Kirbi. „Sada je, naravno, Rusija fokusirana, da ne kažem zarobljena, na Ukrajinu. Ne vidimo direktnu pretnju istočnom krilu NATO-a, ne vidimo je u ovom trenutku.“ Kirbi je istovremeno napomenuo da se Moskva protivi jačanju i širenju NATO-a, a da Rusija ukrajinski sukob tretira kao konfrontaciju sa Zapadom i posebno sa SAD. „Zato mi dosledno jačamo naše prisustvo na istočnom krilu NATO-a. Predsednik [Džo Bajden] je poslao dodatnih 25.000 [američkih] vojnika u Evropu“, naveo je portparol. Ranije ove nedelje, Kirbi je otkrio da je Bajden naredio direktan dijalog sa Moskvom zbog „pretnje nacionalnoj bezbednosti“. Američki predsednik je navodno pozvao na korake, uključujući redovne brifinge za Kongres i diplomatski angažman sa Rusijom. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u nedavnom intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu da lideri NATO-a pokušavaju da zastraše sopstveno stanovništvo zamišljenom pretnjom iz Moskve, ali da „pametni ljudi savršeno dobro razumeju da je ovo laž“. Putin je ove nedelje takođe prokomentarisao nedavne opaske bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, u kojima je sugerisao da Vašington ne treba da brani članice NATO-a koje ne ispunjavaju ciljeve bloka u pogledu potrošnje. Trampov pristup NATO-u „ima određenu logiku“, rekao je Putin, dok je vojni blok opisao kao „instrument američke spoljne politike“.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.