Putin pozvao NATO da postignu dogovor o raspoređivanju raketa! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Sep.2019, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin pozvao NATO da postignu dogovor o raspoređivanju raketa! (FOTO)

Napominje se da su pismo takođe primili šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je 19. septembra pismo prestonicama više zemalja, uključujući članice NATO-a, predlažući moratorijum na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenose mediji.

Mediji prenose da je Moskva već predlagala slične sporazume državama Alijanse, ali da tada one nisu pokazale interesovanje za to.

#Putin ha inviato un messaggio a diverse decine di paesi, compresi i membri della #NATO, con la proposta di introdurre una moratoria sullo spiegamento di missili a medio e corto raggio in Europa e in altre regioni. https://t.co/tB2ijdCheN

— Marco Bordoni (@bordoni_saker) September 25, 2019

- Pozivamo vas da podržite naše napore zalaganjem u korist proglašenja moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja u okviru NATO-a, slično onom koji je najavila Rusija - piše u pismu.

Iz Putinovog pisma vidi se da je čak i bez Sporazuma o likvidaciji raketa Rusija spremna da se dogovara sa zemljama NATO-a o nekim merama verifikacije, prenose mediji.

Situacija u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa

Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine, tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu. Strane su se obavezale da unište sve sisteme balističkih i krstarećih raketa kopnenog baziranja srednjeg i kratkog dometa (od 1.000 do 5.500 i od 500 do 1.000 kilometara).

U oktobru 2018. godine američki predsednik Donald Tramp najavio je povlačenje Vašingtona iz tog sporazuma, optužujući Rusiju za njegovo dugoročno kršenje, za šta američka strana nije dostavila nikakve dokaze.

Kao odgovor na poteze Sjedinjenih Američkih Država Rusija je 2019. godine obustavila svoje učešće u Sporazumu.

Sporazum je prestao da važi početkom avgusta.

Ovo su NAJMOĆNIJE FOTOGRAFIJE koje su ikada napravljene, a iza svake se krije POSEBNA PRIČA (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.