Povećana aktivnost NATO brodova u Crnom moru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana aktivnost NATO brodova u Crnom moru

TBILISI - SAD su promenile plan prema kojem bi ratni brod američke mornarice danas trebalo da dopremi humanitarnu pomoć u gruzijsku luku Poti, na Crnom moru, rekao je portparol američke ambasade Stiven Gis.

Prema rečima Gisa, ratni brod "Dalas" koji je trebalo danas da uplovi u crnomorsku luku, pristaće u Batumiju, luci koja se nalazi južno od zone konflikta između Rusije i Gruzije.

Gis je rekao da nema informacija zašto je plan promenjen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Gruzijski zvaničnici navode da su Rusi uništili veći deo infrastrukture luke, radar, brodove obalske straže i drugu opremu u Potiju.

Takođe, ruske snage su uspostavile kontrolne punktove na severnom delu pristupa gradu.

Dva kontrolna punkta nalaze se blizu Potija, jedne od najznačajnijih gruzijskih luka na Crnom moru.

Prisustvo američkih brodova moglo bi da provocira Rusiju čije trupe patroliraju Potijem posle rata s Gruzijom.

Ruske trupe su i dalje tamo iako je bilo predviđeno da se povuke s teritorije Gruzije prema mirovnom sporazumu postignutom uz posredovanje Francuske.

Iako je Zapad ocenio da je rusko vojno prisustvo u Potiju jasno remećenje sporazuma o prekidu vatre, visoki ruski vojni zvaničnik smatra da je nedozvoljivo korišcćenje ratnih vojnih brodova za dopremanje humanitarne pomoći.

Američka vojska je poslala razarač USS "Mekfaul" u Batumi da dostavi 34 tone humanitarne pomoći u nedelju.

Taj brod je napustio Batumi u utorak, a komandant Skot Miler, portparol američke šeste flote u Napulju je rekao da će brod ostati u crnomorskoj oblasti.

"Povećana aktivnost NATO brodova u Crnom moru nas zbunjuje", rekao je general pukovnik Anatolij Nogovicin u Moskvi.

On je dodao da su Rusi zabrinuti zbog donošenje humanitarne pomoći ratnim brodovima.

Nogovicin je rekao novinarima da se trenutno u Crnom moru nalazi deset NATO brodova i da se uskoro očekuje dolazak još osam.

Veći deo ruskih snaga se povukao sa gruzijske teritorije nakon izbijanja sukoba 7. avgusta u Južnoj Osetiji, međutim, kako se procenjuje, ruska vojska se i dalje nalazi na kontrolnim punktovima za koje ruske snage tvrde da predstavljaju "zone bezbednostI".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.