Postoje pritisci da Srbija uđe u NATO, ali Ukrajina...

Izvor: B92, 13.Nov.2017, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Postoje pritisci da Srbija uđe u NATO, ali Ukrajina..."

Srbija bi trebalo da se usmeri na približavanje EU pre nego NATO, rekao je za "Politiku" glavni urednik lista "Ženevska tribina" Gi Metan.

On dodaje da Srbija pokazuje da nije spremna da se odrekne svoje istorijske nezavisnosti pod uslovima koji joj se nameću.

Složivši se da je Švajcarska primer da bez NATO može da se živi vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobro, Metan kaže:

"Srbija treba da se usmeri na približavanje Evropskoj uniji, više nego NATO-u. To je moguće. Mnoge zemlje veruju da je potrebno prvo ući u NATO da bi postale član EU. Moguće je, međutim, da se približe EU ili postanju njen član, a da ne izgube suverenitet."

Pritisci da Srbija uđe u NATO postoje, ali su isti takvi pritisci vršeni u Ukrajini doveli do tenzija i građanskog rata.

"Slični pritisci su vršeni na Ukrajinu, što je bila velika greška jer je stvorilo tenzije i dovelo do građanskog rata. Srbija se već vekovima bori za nezavisnost i njeni građani su svesni da bi ulazak u NATO značio potpuno potčinjavanje, gubitak suvereniteta. Njena tradicija bobre za suverenitet pokazuje da nije spremna da se odrekne svoje istorijske nezavisnosti pod uslovima koji joj se nameću", ocenjuje Metan.

U svojoj novoj knjizi, Metan skreće pažnju i na to da zapadni novinari nisu shvatili da su se "malo-pomalo" pretvorili u agente propagande, da su prihvatili većinsko liberalno, atlantističko stanovište i izgubili kritičko mišljenje.

"Uvek su imali utisak da se bore za velike vrednosti, demokratiju, ljudska prava i slično, ali nisu razumeli da se ove vrednosti instrumentalizovane, u službi cilja koji je imperijalni, američki i zapadnoevropski. Novinari nemaju više hrabrosti da se suprotstave dominantnom mišljenju, što nije bio slučaj pre tridesetak godina. U zapadnoj Evropi ovaj zadatak štampe se potpuno izgubio", rekao je Metan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.