Pomoć NATO-a jača ukrajinske vazduhoplovne snage

Izvor: VOA, 09.Apr.2024, 16:28

Pomoć NATO-a jača ukrajinske vazduhoplovne snage

UKRAJINA — Posle nedavnih sastanaka u Briselu, 32 zemlje članice NATO-a počinju da rade na proširenju vojne pomoći Ukrajini. Na sednici kojom je obeležena 75. godišnjica saveza, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obećao je podršku alijanse Ukrajini i na duži rok. Glas Amerike posetio je ukrajinsku vazduhoplovnu bazu da bi proverio kako je vojna pomoć već ojačala vazduhoplovne snage zemlje. “Danas su se saveznici složili da nastave sa planiranjem veće uloge NATO-a u koordinaciji bezbednosne pomoći i obuke. Detalji će se oblikovati u narednim nedeljama. Međutim, da ne bude zabune, Ukrajina može da se osloni na podršku NATO-a, sada i dugoročno", rekao je Stoltenberg. On je predložio je fond od 107 milijardi dolara tokom narednih pet godina. U međuvremenu, vojna podrška NATO-a bila je od ključnog značaja. Pre godinu dana, članice alijanse Poljska i Slovačka prebacile su većinu svojih aviona MiG-29 u Ukrajinu. video Pukovnik Jevhen Bulacik, veteran 7. taktičke jedinice vazduhoplovnih snaga Ukrajine, kaže da su im zapadne zalihe omogućile da modernizuju svoju zastarelu flotu. “Ono što su naši zapadni partneri obezbedili je korišćeno efektivno. To oružje nudi duži domet i mnogo je preciznije i efikasnije od sovjetskih modela. Nadamo se da nam kombinacija oba daje šansu za preživljavanje, a možda i pobedu", kaže Bulacik. Kada se ukrajinski mlazni avioni prilagode da nose zapadnjačke sisteme oružja, postaju efikasna platforma za gađanje meta. Pukovnik Bulacik naglasio je potrebu za dodatnom municijom i izrazio nadu u brz dolazak aviona F-16 u Ukrajinu: “Integrisanje sposobnosti zapadnih aviona sa našom postojećom flotom pružiće nam veće mogućnosti za efikasne kontramere protiv vazduhoplovnih snaga Ruske federacije." Pilot veteran Andrij, koji nije želeo da otkrije svoje prezime iz bezbednosnih razloga, bio je civilni pilot pre rata. Poslednji let je obavio Erbasovim avionom samo četiri dana pre invazije. Sada svaki dan leti na vojne misije. “Većina naših aviona danas koristi krstareće rakete poput Storm Šedousa, Skalp-EG, i zapravo očekujemo Taurus zato što je to korisnije moderno precizno oružje koje nam pomaže da pogodimo preciznije i vrednije mete našeg neprijatelja", ističe Andrij. I pilot i njegov komandant izražavaju uverenje da će sa vojnim zalihama NATO-a moći da promene situaciju na prvoj liniji. “Potrebna nam je svaka vrsta pomoći - oružje, finansije i municija. Neki mogu da ponude oružje direktno, dok drugi mogu da pruže finansijsku pomoć. Sve nam je hitno potrebno. Ne tražimo milostinju, spremni smo da uzmemo kredit. Ukrajinci su pošteni i vredni, otplatićemo svaki dug", ističe Bulacik. NATO je saopštio da su vrata za prijem Ukrajine u članstvo otvorena, ali u ovom trenutku nije uputio pozivnicu za pridruživanje.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

NATO će pružiti Ukrajini dugoročnu vojnu pomoć

Izvor: VOA, 09.Apr.2024

Posle nedavnih sastanaka u Briselu, 32 zemlje članice NATO-a počinju da rade na proširenju vojne pomoći Ukrajini. Na sednici kojom je obeležena 75. godišnjica saveza, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obećao je podršku NATO-a Ukrajini i na duži rok.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.