Počinje istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2018, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije

Istraživanje posledica NATO bombardovanja u Srbiji 1999. godine započelo je danas potpisivanjem sporazuma ministarstava zaštite životne sredine i zdravlja, za šta je obezbeđeno 15 miliona dinara.

U tom istraživanju učestvovaće i ministarstva odbrane i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ona su već potpisala sporazum o saradnji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će rezultati istraživanja biti važni za Srbiju, ali i za ceo svet.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Mi ovo smatramo svojom obavezom prema sebi i prema budućim generacijama. Istorija je takva da je neke stvari potrebno dokazati, zato je potrebno da dođemo do činjenica o tome šta se desilo i da se to više nikome ne desi", rekao je Lončar.

Istraživanje će voditi četiri tela saveta koji čine naučnici iz oblasti medicine, fizike, biologije i drugih nauka, koordinaciono telo, nacionalna laboratorija i Upravni odbor koji sačinjavaju predstavnici ministarstava.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da posledice bombardovanja u Srbiji nisu vezane samo za osiromašeni uranijum, već i za granatiranje petrohemijskih postrojenja koja takođe ostavljaju posledice po ljude i prirodu.

"Srbiju su bombardovale bivše administracije nekih zemalja. U međuvremenu su se pojavile druge administracije koje bi mogle imati empatiju prema zemljama kojima se bombardovanje dogodilo", rekao je Trivan.

Načelnica Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić, koja je i predsednica koordinacionog tela istraživanja, rekla je da će istraživanje imati dve faze, a u prvoj će se prikupljati već postojeći podaci o posledicama bombardovanja.

"Teško je reći kada ćemo imati prve rezultate, ali verujem da će biti tek za dve godine. Bitno je reći da će bez obzira na to da li će se vlade i premijeri promeniti, naše istraživanje nastaviti da se odvija", rekla je Grujičić.

Ona je istakla da posledice bombardovanja nisu samo maligne bolesti, već i uticaj na potomstvo, autoimune bolesti, pa i sterilitet.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posledice bombardovanja - šta se zaista dogodilo 1999?

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2018

Danas i zvanično - počinje istraživanje posledica NATO bombardovanja u Srbiji 1999. godine...Izvor: N1..  Potpisan je sporazum između četiri ministarstava: zdravlja, zaštite životne sredine, odbrane i prosvete i nauke i obezbeđeno je, za početak, 15 miliona dinara. Istraživanje treba da dokaže...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.