Izvor: RTS, 05.Jul.2022, 11:49

Počeo proces ratifikacije članstva Finske i Švedske u NATO-u

Ambasadori pri NATO-u 30 zemalja potpisali su protokol o pristupanju Finske i Švedske u sedištu Alijanse, u prisustvu šefova diplomatije dve zemlje Peke Havista i An Linde, čime je počeo formalni proces ratifikacije članstva.
Protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica NATO-a. Svaka od njih ima različite pravne procedure i moguće je da će do konačnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pristupanja nove dve članice proći i nekoliko meseci, prenosi agencija AP.

Protokol znači da Helsinki i Stokholm mogu da učestvuju na sastancima NATO-a i imaju veći pristup obaveštajnim podacima, ali sve do okončanja procesa ratifikacije neće imati zaštitu po klauzuli koja kaže da je napad na jednog saveznika napad na sve. 
"Ovo je istorijski trenutak za Finsku, Švedsku i NATO. Bićemo jači i naši građani sigurniji pred najvećom bezbednosnom krizom u poslednjih nekoliko decenija", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Generalni sekretar je naglasio da vrata NATO-a ostaju otvorena za evropske demokratije koje su spremne da daju doprinos zajedničkoj bezbednosti. 
Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto istakao je da se nada brzom procesu ratifikacije.
Finska i Švedska su 18. maja ove godine zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u. Zahtev za pridruživanje su tada predali ambasadori Finske i Švedske generalnom sekretaru Alijanse.
Dve tradicionalno neutralne zemlje su izrazile želju za članstvom u NATO-u nakon početka rata u Ukrajini.
Usledile su pretnje vetom od strane Turske, koja je na prošlonedeljnom Samitu u Madridu ipak popustila i odobrila članstvo Finske i Švedske u Alijansi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POTPISANO! Švedska i Finska još jedan korak bliži NATO

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2022

Korak bliži NATO..Stalni predstavnici zemalja NATO-a u prisustvu ministara spoljnih poslova Švedske i Finske potpisali su protokole o pristupanju...- Ambasadori NATO-a potpisali su protokole o pristupanju Švedske i Finske u utorak 5. jula, u prisustvu ministara spoljnih poslova Švedske i Finske...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.