PROGLAŠENA VAZDUŠNA OPASNOST! Oglasile se sirene, NATO država HITNO digla lovce F-16

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 20:31

PROGLAŠENA VAZDUŠNA OPASNOST! Oglasile se sirene, NATO država HITNO digla lovce F-16

Izdato upozorenje stanovništvu

Rumunija je izdala upozorenje stanovništvu pograničnih naselja i podigla borbene avione F-16 tokom noćašnjeg ruskog napada dronovima na Odesku oblast. Generalni inspektorat za vanredne situacije Rumunije izdao je upozorenje na opasnost od vazdušnog napada u dve oblasti - Tulcei i Galati - koje se graniče s Ukrajinom.

Obaveštenja su poslata stanovnicima navedenih oblasti do 1 sat po lokalnom vremenu, a upozorenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je bilo na snazi skoro do 3 sata. Rumunsko Ministarstvo odbrane navelo je kako je novo upozorenje izdato u 5 sati i trajalo je do 6:20 sati.

Osim toga, avioni F-16 turskih vazduhoplovnih snaga oba puta su poleteli iz vazduhoplovne baze Fetešti "kako bi izvršili misije potrage u nacionalnom vazdušnom prostoru". Rumuni su naglasili da tokom upozorenja o vazdušnoj opasnosti nisu zabeležene povrede rumunskog vazdušnog prostora, ali da za svaki slučaj dodatno proveravaju područje oko Tulcea.

- Ministarstvo nacionalne odbrane oštro osuđuje napade koje je Ruska Federacija izvršila na objekte i elemente civilne infrastrukture u ukrajinskim dunavskim lukama. Ovi napadi su neopravdani i ozbiljno su u suprotnosti s normama međunarodnog humanitarnog prava - stoji u saopštenju.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su jutros izvestile da je Rusija napala Ukrajinu sa 31 bespilotnom letelicom, od kojih su 23 oborene. U Odeskoj oblasti, napad se odvijao u tri talasa, pri čemu su ranjene četire osobe, a oštećena je i civilna infrastruktura u Odesi i Ismailu.

(Srbija Danas/Index.hr/Preneo: V.M.)
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.