PDP: Rezolucija je pokajnički dokument, SNSD nas doveo pred NATO

Izvor: Blic, 18.Okt.2017, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PDP: Rezolucija je pokajnički dokument, SNSD nas doveo pred NATO

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti RS jedna vrsta "pokajničkog dokumenta, koji je u svojoj suštini manjkav i kontradiktoran, ocenio je šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS Miroslav Brčkalo.

- Upravo nas je SNSD svojim aktivnostima u proteklih 15 godina doveo pred vrata NATO, a sada jednom politikantskom rezolucijom pokušavaju izbeći odgovornost za te svoje postupke - rekao je Brčkalo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Hronološki gledano, navodi, SNSD je 2003. na svom saboru imao deklaraciju o evroatlanskim integracijama, zatim je 2005. Nikola Špirić potpisao zakon o odbrani BiH, u čijem članu 84. stoji da će Savet ministara i parlament BiH raditi na uključivanju BiH u NATO savez.

Brčkalo podseća da je 2006. potpisan sporazum o Partnerstvu za mir, zatim je 2008. SNSD Milorad Živković zajedno sa Sulejmanom Tihićem uputio u parlament BiH zajedničku rezoluciju o spremnosti BiH za taj vojni savez, a 2009. godine je sve to finalizovao Nebojša Radmanović, koji je u obraćanju tadašnjem generalom sekretaru NATO saveza Jap de Hop Sheferu rekao da BiH "deli vrednosti alijanse i spremna je da bude prepoznatljiva na putu ka evroatlanskim integracijama“.

- Apsurd je i da se SNSD u svojoj rezoluciji poziva na vojnu neutralnost Srbije, jer se mora znati važan podatak, da je ta zemlja svoju vojnu neutralnost izglasala 2007. godine, a dve godine nakon toga, SNSD je predvođen Radmanovićem slao molbu za Akcioni plan za članstvo BiH u NATO (MAP). Sve ovo govori o velikom lutanju i neodgovornoj SNSD ad hoc politici. A istorijat njihovih aktivnosti po pitanju ulaska BiH u NATO ne ide im nimalo u prilog, odnosno demaskira njihovu politiku - rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini usvojili su protekle noći, bez prisustva opozicije i Koalicije "Domovina“, Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Rezolucijom se definiše neutralnost RS u odnosu na postojeće vojne saveze, te precizira da je RS opredeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.