Osveta talibana za paljenje Kurana

Izvor: B92, 15.Apr.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osveta talibana za paljenje Kurana

Kabul -- Talibani, koji su izveli seriju napada u delu Kabula u kom se nalazi strane ambasade i u nekoliko istočnih provincija, zapretili su novim, sličnim napadima.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je za Rojters da su današnji napadi osveta zbog spaljivanja Kurana u bazi NATO, ubistva 17 avganistanskih civila, za koje je optužen jedan američki vojnik, i video-snimaka koji prikazuju kako američki vojnici uriniraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po leševima talibana.

Prema ranijim izjavama zvaničnika i bolničkih izvora, u višestrukim napadima u Kabulu ubijena su dva napadača i povređeno petoro ljudi, dok iz ambasada koje su napadnute ističu da među osobljem nema povređenih.

Eksplozije i paljba odjekivali u blizini ambasade Nemačke, Velike Britanije, Irana i SAD, a napadači su gađali i zgradu parlamenta u zapadnom delu grada, rusku ambasadu i kuću koju koriste britanske diplomate.

U zapadnom delu grada su se takođe čule eksplozije, naročito oko zgrade parlamenta, u koju su talibani pokušali da uđu ali su ih sprečile snage bezbednosti, pa su napadači zauzeli šestospratnicu ispred skupštine.

Pored toga, gotovo istovremeno su izvedeni napadi na avganistanske i NATO baze u glavnim gradovima istočnih provincija Nangarhar, Logar i Paktija, javio je AP.

Avganistanski zvaničnici su saopštili da se predsednik Hamid Karzai sklonio u bezbednu zonu, da je njegova predsednička palata zatvorena i da su svi njegovi popodnevni sastanci otkazani.

Pored toga, portparol Nacionalnog direktorata za bezbednost saopštio je da je uhvaćena grupa talibana koja je trebalo da izvede napad na jednog od dvojice Karzaijevih zamenika Mohamada Karima Halilija i da su ovi napadači povezani sa ekstremističkom mrežom Hakani, koja ima veze sa Al Kaidom.

Agencija Frans pres navodi da su pobunjenici izveli napade u Kabulu tako što su prethodno zauzeli pozicije na zgradama u izgradnji sa kojih su mogli da vide zgrade vlade, diplomatska predstavništva i druge istaknute mete.

U međuvremenu su se oglasile i pojedine ambasade koje su napadnute, ističući da nema povređenih niti žrtava među njihovim osobljem, dok talibani tvrde da su ubili i ranili "veliki broj pripadnika stranih snaga, avganistanskih policijaca i vojske".

Američka ambasada je saopštila da je izvedeno više napada oko njene zgrade, dok je nemačka ambasada saopštila da je deo njene zgrade oštećen u napadu, ali da se veruje da niko nije povređen.

Japanska ambasada je saopštila da je njena zgrada pogođena sa najmanje tri projektila, a da je sve osoblje evakuisano u obližnje sklonište, tako da niko nije povređen, javila je japanska agencija Kjodo.

Odgovornost za napade su odmah preuzeli talibani, čiji je predstavnik Zabihulah Mudžahid kazao da su koordinisani napadi bili pripremani mesecima i da predstavljaju početak prolećne ofanzive, koju su i ranije najavljivali, javio je AFP.

Talibani su istakli da je u napadima angažovan veliki broj bombaša samoubica, čije su glavne mete ambasade Velike Britanije i Nemačke, kao i sedište NATO-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jake eksplozije u centru Kabula blizu ambasade SAD

Izvor: Blic, 15.Apr.2012

Talibani su danas u Kabulu napali štab NATO, parlament i ambasade, uz udare u još tri grada na istoku Avganistana...Dvojica talibana su poginula, dok je pet osoba ranjeno u Kabulu...Portparol talibana Zabiulah Mudžahid saopštio je da u napadima učestvuje više bombaša samoubica...Napadi su u Kabulu...

Nastavak na Blic...

Kabul, osveta talibana

Izvor: RTS, 15.Apr.2012

Barem sedam snažnih eksplozija pogodilo diplomatsku četvrt u Kabulu. Nemačka i američka ambasada i štab NATO snaga bile glavne mete, rekli talibani. Specijalne snage i obezbeđenje iz ambasada zajedno sa policijom zatvorile diplomatski kvart. Talibani zauzeli policijsko sedište u istočnoj provinciji...

Nastavak na RTS...

Avganistan: Današnji napad osveta za paljenje Kurana i ubistvo 17 civila

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Apr.2012

Talibani, koji su izveli seriju napada u delu Kabula u kom se nalazi strane ambasade i u nekoliko istočnih provincija, zapretili su novim, sličnim napadima. Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je za Rojters da su današnji napadi osveta zbog spaljivanja Kurana u bazi NATO, ubistva 17 avganistanskih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.