Kabul: Okončani sukobi, 47 mrtvih

Izvor: B92, 16.Apr.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kabul: Okončani sukobi, 47 mrtvih

Kabul -- Oružani sukobi u Kabulu i tri susedne provincije okončani su jutros, pošto su avganistansko-koalicione snage, primorale talibanske pobunjenike na predaju.

U kabulu je u 18-časovoj borbi poginulo 47 ljudi.

Jutros oko osam sati okončane su borbe u samom centru Kabula i u jugozapadnom delu, gde se nalazi zgrada parlamenta, prenela je agencija AP.

Ministar unutrašnih poslova Bismilah Mohamadi rekao je novinarima da je ubijeno 47 ljudi, od kojih 36 pobunjenika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osam pripadnika avganistanskih bezbednosnih sanga i tri civila, a da je ranjeno 40 osoba, od kojih 25 civila.

Avganistanske bezbednosne snage ubile su 36 pobunjenika u oružanim operacijama, u cilju okončanja koordiniranih napada talibanskih pobunjenika u Kabulu i još tri susedne avganistanske provincije, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Odgovornost za napade su preuzeli talibani, ističući da to predstavlja početak prolećne ofanzive koja je pripremana mesecima, i da je u njima angažovan veliki broj bombaša samoubica.

Visoki avganistanski zvaničnik rekao je za agenciju AP da je jedan od uhapšenih ekstremista rekao vlastima u Kabulu da je "Al Kaida povezana sa ekstremističkom mrežom Hakani stoji iza napada".

Najnoviji sukobi u Avganistanu, ističe AP, pokazali su da talibani i njihovi saveznici nisu potučeni i da je bezbednost i dalje "izazov" za vladine bezbednosne snage i američko-koalicione vojnike, posebno zbog činjenice da bi većina medjunarodnih trupa trebalo da se povuče do kraja 2014. godine.

Serija napada izvedena je u delu Kabula u kome se nalazi veliki broj ambasada i u nekoliko istočnih provincija. Eksplozije i paljba odjekivali su u blizini ambasade Nemačke, Velike Britanije, Irana i SAD, a napadači su gadjali i zgradu parlamenta u zapadnom delu grada, rusku ambasadu, kuću koju koriste britanske diplomate i hotel "Star".

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je ranije za Rojters da su ti napadi osveta zbog spaljivanja Kurana u bazi NATO-a, ubistva 17 avganistanskih civila, za koje je optužen jedan američki vojnik, i video-snimaka koji prikazuju kako američki vojnici uriniraju po leševima talibana.

Poslednji talas nasilja u Avganistanu oštro je osudila visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ocenivši da oni ne predstavljaju opasnost za osoblje EU u toj zemlji.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je, takodje osudio napade, istakavši da je odgovor bezbednosnih snaga te zemlje pokazao da je Avganistan "gotovo spreman" za samostalno delovanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.