Novi šef NATO: Odrastao u Beogradu, voli pasulj, ćevape i Kalemegdan

Izvor: 24sata, 01.Okt.2014, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi šef NATO: Odrastao u Beogradu, voli pasulj, ćevape i Kalemegdan

Novi generalni sekretar NATO od danas je bivši premijer Norveške Jens Stoltenberg. Stoltenberg za Srbiju veže detinjstvo koje je proveo u Beogradu, seća se dadilje iz Subotice koja je deset godina brinula o njemu, a nije zaboravio ni ukus ćevapa, pasulja i punjenih paprika.

Njegov otac, ali i drugi članovi porodice, već godinama su u politici, te se za Stoltenberga može reći da dolazi iz najmoćhnije norveške političke >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << dinastije, a i sam je bio premijer zemlje i to u dva navrata (2000-2001. i 2005-2013).

Za nas je možda i najzanimljivije da je novi šef NATO detinjstvo proveo upravo u prestonici Srbije gde je njegov otac Torvald Stoltenberg, poznat našoj javnosti kao mirovni posrednik UN za bivšu Jugoslaviju, 1960. godine bio postavljen za prvog sekretara norveške ambasade u Beogradu.

Oženjen je Ingrid Šulerud, direktorkom Odseka za centralnu Evropu u norveškom ministarstvu spoljnih poslova i imaju dvoje dece Anu-Katarinu (22) koja studira pevanje u Kopenhagenu i sina Aksela (25) koji je student kineskog u Šangaju.

Norveški mediji još pišu kako se Stoltenbergova proodica suočavala sa teškom patnjom i krizom kada je njegova mlađa sestra Nini preminula dok se oporavljala od zavisnosti od heroina.

Za sebe kaže da ne pripada nijednoj veri, ali da nije ateista. Kako kaže, "postoji nešto veće od čoveka" i priznaje da je u mladosti pušio marihuanu.

Detinjstvo koje je proveo u Beogradu opisuje kao veoma srećno i rado se seća odrastanja u srpskoj prestonici koju je poslednji put posetio u oktobru 2007. godine.

- Imao sam ovde veoma srećno i veoma dobro detinjstvo. Za Beograd me vežu veoma lepe uspomene - rekao je tada u izjavi za Tanjug, a prenosi blic.rs.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.