Noćna mora za Ruse: Ukrajina uništava...; Iza svega stoji NATO?

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 19:40

Noćna mora za Ruse: Ukrajina uništava...; Iza svega stoji NATO?

Ukrajina tvrdi da je uništila ruski S-400 na Krimu potpuno novom raketom dugog dometa.

U saopštenju je Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, potvrdio uspešno raspoređivanje savremene ukrajinske rakete, koja je pogodila S-400.

Međutim, on nije otkrio konkretne detalje ovog avangardnog naoružanja.

Detaljno o uništenju ruskog S-400 kao i snimak možete pogledati OVDE.

U prošlosti, Kijev je suptilno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sugerisao potencijalno raspoređivanje novog naoružanja sposobnog da izvrši udare dugog dometa na spornoj teritoriji Krima.

Nedavno je cenjeni ukrajinski novinar Jurij Butusov dostavio izveštaj koji ukazuje da je napad S-400 bio izveden protivbrodskom raketom R-360 Neptun, genijalno modifikovanom za operaciju kopnenog napada.

Neptun je strašno oružje koje je steklo na glasu zbog svoje glavne uloge u potapanju vodećeg broda Crnomorske flote "Moskva". Sve je veći diskurs koji sugeriše da Ukrajina namerava da modifikuje Neptun da služi kao krstareća raketa za kopneni napad.

Ova pretpostavka je postala popularna u odbrambenim krugovima, a nedavne indicije tvrde da je projekat zaista prioritet najvišeg nivoa. Međutim, konkretni dokazi koji potvrđuju postojanje takve konfiguracije su nedostupni.

Transformacija protivbrodske krstareće rakete u oružje za kopneni napad može izgledati kao jednostavan proces, ali je suštinski složen. Stepen težine zavisi od bezbroj faktora, kao što su početne hardverske mogućnosti projektila, tipovi profila leta potrebnih za zemaljsku navigaciju i prilagodljivost parametara ciljanja. Štaviše, obim pomoći koju su ukrajinski saveznici u NATO-u pružili za takav poduhvat takođe bi značajno uticao na složenost procesa.

Međutim, precizna priroda oružja koje je pogodilo S-400 ostaje misterija. Ukoliko se potvrdi da je varijanta Neptun rakete zaista korišćena za kopneni napad, tačna metodologija po kojoj je identifikovala i stigla do cilja, kao i vektor iz kojeg je krenula u napad, ostaju nepoznati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.