Navršava se 21 godina od početka napada NATO na SRJ

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2020, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navršava se 21 godina od početka napada NATO na SRJ

Na današnji dan pre 21 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.

Za razliku od prethodnih godina, ove neće biti organizovanog obeležavanja početka agresije zbog vanrednog stanja usled epidemije korona virusa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"OPROSTIĆEMO AKO BUDEMO MOGLI, ZABORAVITI AKO NAS NE BUDE BILO": Danas se navršava 21 godina NATO napada na SRJ

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Mar.2020

Ove godine, godišnjica bombardovanja zatiče Srbiju u vanrednom stanju, zbog epidemije korona virusa...Danas se navršava 21 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ)...Napadi koji su počeli 24. marta trajali su 11 nedelja, a još nije utvrđeno koliko ljudi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Danas 21 godina od početka napada NATO na SRJ

Izvor: Beta, 24.Mar.2020

Na današnji dan pre 21 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.