NATO odbija da bude Lukašenkovo opravdanje

Izvor: B92, 26.Avg.2020, 19:01

NATO odbija da bude Lukašenkovo opravdanje

Jens Stoltenberg upozorio je Minsk na svaki pokušaj instrumentalizacije navodnog jačanja snaga Saveza u regionu kako bi opravdao represiju nad demonstrantima.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je prošlog vikenda naveo da je primetio "značajno kretanje snaga NATO u blizini" beloruskih granica, na teritoriji Poljske i Litvanije. NATO je to odmah demantovao.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Vidimo pokušaje da se NATO iskoristi kao izgovor za represiju nad demonstrantima i političkim protivnicima u Belorusiji. Međutim, to je potpuno lažno, pošto nema jačanja NATO u regionu", izjavio je generalni sekretar NATO po dolasku na sastanak ministara odbrane EU u Berlinu.

"Svaki pokušaj režima u Minsku da skrene pažnju sa unutrašnjih problema", rekao je Stoltenberg, "kako bi imao izgovor za upotrebu nasilja nad sopstvenim narodom je neprihvatljiv i neopravdan".

Lukašenko je rekao da su demonstranti "teledirigovani" iz inostranstva, dodajući da neće dozvoliti da zemlja bude "rasparčana".

Protesti u Belorusiji traju od spornih predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je po šesti put izabran Aleksandar Lukašenko. Demonstranti zahtevaju odlazak Lukašenka nakon 26 godina vladavine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.