NATO ocenjuje da stabilnost regiona još nije stoprocentna

Izvor: VOA, 09.Nov.2018, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO ocenjuje da stabilnost regiona još nije stoprocentna

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj izjavio je danas da stabilnost Zapadnog Balkana još nije obezbeđena, da postoje izazovi i trenja i da NATO u tom smislu želi da pomogne. "Pokušavamo da pomognemo zemljama regiona da ostvare svoje ciljeve, bez obzira da li je to članstvo u Alijansi ili ne, ali želimo sa svima da sarađujemo", rekao je Apaturaj i ocenio da stabilnost zapadnog Balkana nije stoprocentno čvrsta. Govoreći na 6. NATO nedelji u Beogradu je naveo da je Zapadni Balkan oduvek bio region od strateškog značaja, da je politički značaj regiona porastao poslednjih godina, te da NATO želi da doda dodatnu energiju i podsticaj da bi zemlje regiona ostvarile svoje ciljeve, kakvi god da su. "Neke zemlje žele da uđu u NATO, mi to podržavamo, neke ne žele. Srbija je jedna od njih, to poštujemo, ali želimo više praktične saradnje i više političkog dijaloga i razumevanja i zato ulažemo u to,” rekao je Apaturaj. Apaturaj je rekao da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa NATO i da to ne predstavlja problem, ali je ocenio da srpska javnost nije upoznata koliko bi trebalo o saradnji sa alijansom, zajedničkim vežbama, naučnim programima, učešću pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama. Važno je ne prikazivati NATO u negativnom svetlu. Voleli bismo da u javnosti postoji pozitivnija slika o alijansi, izjavio je Apaturaj. Iz ugla NATO, Rusija, međutim, spovodi ozbiljan i stalni proces za destabilizaciju atlantske bezbednosti, kaže Apaturaj. Od velikih vojnih vežbi, invazije Ukrajine i aneksije Krima, ruskih trupa i u Gruziji i Moldaviji, trovanja političkih protivnika, sajber i internet napada, te grubog narušavanja sporazuma o kontroli naoružanja, naveo je on. "Imamo veliku listu problema sa Rusijom sada. To takođe komplikuje situaciju za naše saveznike, posebno u Baltičkoj i Crnomorskoj oblasti i na Zapadnom Balkanu,”rekao je Apaturaj. Apaturaj je na pitanje da li NATO u svojim operacijama angažuje vojske zemalja koje nisu članice UN, odnosno da li će u nekom momentu "nastajuća vojska" na Kosovu biti saveznik NATO u operacijama, rekao da je kao portparol alijanse naučio da ne treba da odgovara na pitanja koja počinju sa "šta bi bilo" i istakao da NATO posmatra dešavanja na Kosovu.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

NATO želi da pomogne zemljama Zapadnog Balkana u ostvarivanju ciljeva

Izvor: Vesti-online.com, 09.Nov.2018

NATO želi da pomogne zemljama Zapadnog Balkana u ostvarivanju njihovih ciljeva, poručeno je danas na 6. NATO nedelji u Beogradu...Ocenjeno je da su napori država u regionu u pravcu članstva u EU ili NATO doprineli većem ekonomskom napretku, prosperitetu i stabilnosti, ali i omogućili pouzdanije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.