NATO: Podržavamo pravo Ukrajine da izabere svoj put

Izvor: Beta, 30.Sep.2022, 21:32

NATO: Podržavamo pravo Ukrajine da izabere svoj put

NATO podržava "pravo Ukrajine da izabere sopstveni put", izjavio je danas generalni sekretar tog vojnog saveza Jens Stoltenberg nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio da će njegova zemlja zatražiti članstvo u NATO "po ubrzanoj proceduri", javlja Si-En-En (CNN).Stoltenberg je, kako se navodi, upozorio da se sve odluke o članstvu donose konsenzusom 30 članica Alijanse."Kada su se sastali na Samitu u Madridu, NATO saveznici su vrlo jasno istakli da podržavamo pravo Ukrajine da izabere svoj sopstveni put, da izabere u kojoj vrsti bezbednosnog aranžmana želi da bude", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.Prema njegovim rečima svaka demokratija u Evropi ima pravo da se prijavi za članstvo u NATO, a NATO saveznici poštuju to pravo i uvek iznova ponavljaju da vrata NATO ostaju otvorena, što su i pokazali.Ukrajinu je 24. februara napala Rusija i okupirala delove njene teritorije.Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas u Moskvi dokumenta na osnovu kojih su četiri okupirane oblasti Ukrajine pripojene Rusiji.Prisajedinjenje je rezultat prisilno sprovedenih rederenduma u okupiranim delovima Zaporoške, Hersonske, Donjecke i Luganske oblasti.Referendumi su sprovedeni u režiji Moskve i njihove rezultate je ostatak sveta odbacio kao protivne međunarodnom pravu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden: SAD će braniti svaki pedalj teritorije NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2022

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je večeras u Vašingtonu da Amerika i njeni saveznici neće biti zastrašeni pretnjama ruskog predsednika Vladimira Putina, i poručio Putinu da će SAD "braniti svaki pedalj teritorije NATO", javlja američki Si-En-En (CNN).

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.