NATO NASTAVLJA SA RATOBORNOM TAKTIKOM: Vođe Alijanse uhvatila panika, priprema se plan protiv svetske sile

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 21:23

NATO NASTAVLJA SA RATOBORNOM TAKTIKOM: Vođe Alijanse uhvatila panika, priprema se plan protiv svetske sile

Kina je najveći "rival" NATO saveza

NATO mora više da razmišlja o tome kako da se izbori sa Kinom i njenim vojnim usponom, iako će Rusija ostati glavni protivnik tokom ove decenije, navodi se u izveštaju o reformi Alijanse koji će sutra biti objavljen.

Izveštaj "NATO 2030", koji je pripremila grupa takozvanih "mudrih osoba", sadrži 138 predloga i dolazi usred rastućih sumnji u svrhu i značaj saveza, za koji je francuski predsednik Emanuel Makron >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prošle godine rekao da je doživeo "moždanu smrt".

- Kina više nije benigni trgovinski partner kojem se Zapad nadao. Rastuća je snaga našeg veka i NATO se mora prilagoditi - rekao je jedan NATO diplomata koji je video izveštaj, ukazujući na kineske aktivnosti na Arktiku i Africi i na velika ulaganja u evropsku infrastrukturu.

Deo NATO odgovora trebalo bi da bude održavanje tehnološke prednosti nad Kinom, zaštita računarskih mreža i infrastrukture, rekao je diplomata, pozivajući se na izveštaj, iako neće biti usvojene sve preporuke.

Savez od 30 članova mogao bi takođe da uspostavi bliže veze sa zemljama koje nisu članice NATO-a, poput Australije, i više da se usredsrede na odvraćanje u svemiru, gde Kina razvija sredstva, navodi se u izveštaju.

U izjavi uoči objavljivanja izveštaja, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da uspon Kine predstavlja "važne izazove za našu bezbednost".

- Kina masovno ulaže u novo oružje. Približava nam se, od Arktika do Afrike. Kina ne deli naše vrednosti i pokušava da zaplaši druge zemlje", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, pozivajući saveznike da se okupe po tom pitanju.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.